Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lacza Zsombor
Őssejt átültetés terápiás lehetőségei a támasztó és mozgató szervrendszerben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lacza Zsombor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A regenerációs orvostudomány legjobban felhasználható eszköze az őssejt. Az endogén multipotens őssejtek, pl. a csontvelő sejtjei, képesek segíteni a sérült szövetek regenerációját, amelyet kimutattak többek között izomsérülések esetén. A károsodott izomsejtek regenerációjában részt vevő újdonképződött sejtek többsége a lokálisan megtalálható szövetspecifikus őssejtekből (szatellita sejtekből) származik, míg kisebb részük a csontvelőből a keringés útján jut el a sérült területre, ahol funcionálisan ép harántcsíkolt izommá alakul. Ez a mechanizmus legrobosztusabban a vázizomban működik, de megtalálható szívizomban és a központi idegrendszer területén. A csont és porcszövet őssejtekből történő endogén regenerációja kevéssé ismert.

Előzetes eredmények:
Pakánymodellben agy illetve izomtrauma létrehozása hideglézió segítségével. A károsodás mértékének vizsgálata in vivo funkcionális mérésekkel. Embrionális illetve sejtkultúrából származó mezenchimális őssejtek beültetése szisztémásan illetve lokálisan a károsodott területbe.
1, Agyi trauma és regeneráció embrionális őssejtek segítségével {Lacza et al., 2003, Brain Res Brain Res Protoc, 11, 145-54; Lacza et al., 2003, Int J Mol Med, 12, 153-9}
2, Sejtfúzió kimutatása in vivo őssejt átültetés után {E. M. Horváth et al., 2006, Neurosci. Lett, in press}
3, Izomerő és állóképesség növelése őssejtbeültetés segítségével egészséges állatokban. Az előzetes eredmények kimutatták, hogy rendszeres edzés és heti egyszeri szisztémás őssejt beültetés után a kezelt állatcsoport mind az állóképességi mind az izomerő tekintetében 11 hétig vizsgálva jobban teljesített mint a kontroll csoport. A további vizsgálatok a beépített őssejtek beépülésének követésére irányulnak

Kísérleti célkitűzés:
1, Állatkísérletes modellben vizsgálni az izom, porc, és csont sérülések regenerációját őssejt-beültetés illetve endogén őssejtes repopuláció révén.
2, In vitro humán kísérletek a csontvelői őssejtek izom, porc és csontszövet irányú differenciációjának vizsgálatára. Mezenchimális őssejtek differenciációjának elősegítése és szövetépítés szerves és szervetlen mátrixok alkalmazásával.
3, Őssejtek és homológ csont illetve porcszövet in vitro tenyésztése és szövetépítés auto-transzplantátum létrehozása céljából.
4, A nemzetközi gyakorlatban jelenleg is alkalmazott őssejtes terápiák meghonosítása, részvétel a hatékonyság növelését célzó nemzetközi kutatásban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )