Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Katona Gábor
Az akut otitismedia neurológiai szövődményeinek elemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Katona Gábor
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az acut otitis media (AOM), acut mastoiditis (AM) szövődményei jól ismertek a fül-orr-gégészeti szakirodalomban. Korábban a szeptikus intracranialis szövődmények a betegek életét veszélyeztették. A kezelés változása következtében már a betegek teljes gyógyulását is célul tűzhetjük magunk elé. A neurológiai szövődmények viszont még napjainkban is válságos állapotot eredményezhetnek, meghatározzák a betegek maradványtünetek nélküli gyógyulását.Kevéssé ismert tény, hogy a laterális sinusok anatómiai fejlettsége sokszor eltérő adott egyén jobb és baloldala között, és ennek súlyos következményei lehetnek otogén sinusthrombosis fellépte esetén. A kezelés kapcsán, mely optimális, ha multidiszciplináris keretek között zajlik, gondolnunk kell a szövődmények látást veszélyeztető formáira is. Számolni kell a betegség kapcsán fellépő bénulásokkal és mozgászavarokkal is. Nem lehet elhanyagolni a családok életét sokszor megkeserítő magatartás- és viselkedészavart, figyelemzavart és koordinációs problémákat.
A gyermekneurológusokkal való együttműködés keretében közösen kívánjuk retrospektívan vizsgálni az elmúlt 20 évbena Heim Pál Gyermekkórházban otogén sinus thrombosis miatt kezelt gyermek betegek adatait.

Célkitűzések

1.Egységes diagnosztikus protokoll felállítása a gyermekkori otogén sinusthrombosis kivizsgálására, ebben a társzakmák, köztük a gyermekneurológus szerepének meghatározása.
2.Új, a kezelést és a követést befolyásoló neurológiai szempontok rögzítése.
3.Fül-orr-gégészeti és neurológiai, valamint szemészeti szempontok összehangolása a kezelésben és a követésben.
4.A követés módjának, gyakoriságának és hosszának meghatározása.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )