Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bőrre lokalizált és bőrtünetekkel járó szisztémás autoimmun kórképek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hidvégi Bernadett
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szisztémás autoimmun betegségek közül a scleroderma (lokalizált scleroderma/progresszív szisztémás sclerosis) alupuserythematodes különböző formái, adermatomyositis bőrtünetei sokszínűek, pathomechanizmusuk, kórlefolyásuk részben eltérő az egyéb szervekben zajló folyamatoktól, így kezelésük is eltérő lehet. A szisztémás autoimmun kórképek gyakran bőrtünetekkel indulnak. A korai diagnózis és korai kezelés egy-egy kórképnél a betegség lefolyását alapvetően meghatározza, ugyanakkor az egyes prognosztikai faktorok részleteiben nem ismertek. A biológiai terápiás kezelések ebben a betegségcsoportban ezidáig nem hoztak áttörést.
A téma célkitűzései:
Epidemiológiai adatok gyűjtése bőrre lokalizált autoimmun betegségekben, és bőrtünetekkel járó szisztémás autoimmun betegségekben. A fenti betegségek súlyosságának objektivizálása, a nemzetközi konszenzusok által meghatározott indexekkel. Új diagnosztikus módszerek bevezetése, a betegségsúlyosság meghatározására, terápiás hatékonyság megítélésére. Az un. shubokban zajló betegségekben a betegségaktivitást követően fellépő károsodások pl. calcinosisetiológiájának vizsgálata, új terápiás lehetőségek bevezetése. A betegség életminőségére gyakorolt hatásának vizsgálata, tekintettel arra, hogy a fenti bőrtünetek gyakran torzítóak és a beteg szociális izolációjához vezethetnek. A bőrgyógyászati autoimmun kórképek triggereinek vizsgálata;infekciók (molekuláris mimikri, szuperantigén hatás, proinflammatorikuscytokinek), tumorok, gyógyszerek, környezeti tényezők. Az autoimmun kórképek társulásának vizsgálata, a pathogenezis közös pontjainak vizsgálata; genetikai tényezők, infekciók, környezeti hatások. Prognosztikai faktorok vizsgálata a fenti betegcsoportokban. Új terápiás alternatívák vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )