Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hirschberg Andor
A krónikus rhinitis és rhinosinusitis etiopatogenezisének, valamint az ebben szenvedő betegek életminőségét javító tényezők vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hirschberg Andor
helyszín (magyar oldal): SE Fül-orr-gégészet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A krónikus rhinosinusitis (CRS) orrpolippal (CRSwNP) és orrpolip nélküli formája (CRSsNP) ismeretlen etiológiájú, multifaktórális betegség, amely - a jelenlegi nézetek szerint - genetikai determináltságon alapuló immunpatológiai kórkép. Az epigenetikai tényezők között különféle allergének és antigének kiváltó szerepe merül fel leggyakrabban. A betegség etiopatogenezisének kutatása során számos elmélet és irányvonal merült fel az elmúlt évtizedben, ezek közül kutatócsoportunk elsősorban a hisztaminanyagcsere, a különféle hisztaminreceptorok, az IgE és a TGF-β, a veleszületett és szerzett immunitás szerepét, valamint a TNFA gén -308 G>A SNP-jét vizsgálta. A továbbiakban a molekuláris és genetikai vizsgálatok mellett a klinikai beteganyag prospektív, illetve retrospektív elemzésével további adatokat kívánunk nyerni, amely segíthet a kóroktan jobb megértésében és a betegek kezelésének és életminőségének javításában. Az allergiás rhinitis (AR) incidenciája növekvő-stagnáló képet mutat, a hazai gyermekkori AR epidemiológiai felmérésében már végeztünk kutatómunkát. Mindkét betegségben gyakori a recidíva, nem megfelelő a terápiás hatékonyság és csökkent az életminőség.
Célkitűzések
1. II.-es típusú innate lymphoid sejtek szerepének elemzése CRS-ben és AR-ben.
2. Genetikai vizsgálatok AR-ben és CRS-ben. Microarray tesztek, gyakori SNP-k vizsgálata.
3. Bizonyos eddig kevéssé vizsgálat markerek és antigének vizsgálata RNS, fehérje és szöveti szinten CRS-ben.
4. Az orrpolipos betegek különböző fenotípusainak elemzése.
5. CRS és AR miatt kezelt betegek kontrolláltsági fokának felmérése és a nem kontrollált státus okainak elemzése
6. Nehezen kezelhető (refractory, difficult-to-treat) CRS-szes betegek. Incidencia, okok, az egyes alcsoportok megoszlása. Hosszú távú antibiotikus kezelés és hatásai CRS-ben.
7. Herediter és szerzett angioneurotikus ödémák jelenléte AR-ben és CRS-ben.
8. CRS és AR szerepe obstruktív alvási apnoeban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )