Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Új kitozán tartalmú antimikrobiális polimerkomplex szintézise, karakterizálása és fogorvosi alkalmazhatóságának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hermann Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt évtizedekben a konvencionális gyógyszergyártásban jelentősen csökkent az új hatóanyagok előállítása, ugyanakkor a polimerek egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülnek. Ezek közötttalálunk természetes- és szintetikus eredetűeket is. A kitozán egy jól ismert természetes lineáris poliszacharid. A nemzetközi irodalomban az antimikrobiális tulajdonságával foglalkozó cikkek száma mára már ezres nagyságrendű. Fogorvosi felhasználásával a világon csak néhány kutatócsoport foglalkozik.
A kitozánkémiai ésfizikai tulajdonságai lehetőséget adnak arra, hogy összekapcsoljuk más anyagokkal. Több más polimerhez hasonlóan, könnyen hoz létre komplexeket fémekkel, rézzel, cinkkel, vassal(1). Tervezett munkánkban, nano méretű ezüst granulumokkal képeznénk polimer-komplexet, amelytől az antimikrobiális hatás erősödését várjuk.
A komplex mindkét összetevője jelentős toxikus hatással rendelkezik, baktériumokra és gombára. A kitozán hipoallergén, biodegradábilis és biokompatibilis, amely magyarázza, hogy intenzív kutatásokat folytatnakfelhasználásával az egészségügy területén(2). Vérzés- és fájdalomcsillapító hatása miatt a sebellátásban már hatékonyan kipróbálták(3). Erős mucoadhezív tulajdonsága miatt új lehetőséget teremtett a bőrön, nyálkahártyán keresztül történő gyógyszerbevitelben. Ez a beviteli forma lehetőséget ad gyulladások helyi kezelésére(4), vagy akár inzulin bejuttatására is(5).
Kutatási témánkban elsősorban kitozán alapú polimerkomplex szintézisét tervezzük, mely megfelelő arányban nano ezüst partikulumokat tartalmaz. Célunk az anyag szájüregben történő felhasználása, mucoadhezív tulajdonságának kihasználásával, gyulladások-, parodontális tasakok, és műtéti területek lokális kezelésére.
Az előállítás után természetesen a kémiai és fizikai tulajdonságok alapos vizsgálata következne, így atomerő mikroszkópos, elektronmikroszkópos, 3D mikro CT és light scattering módszerek. Fontos szempont a biodegradáció és ebből kifolyólag a „release” mérése. Ezt követően elengedhetetlen az előállított polimer antimikrobiális hatásának a vizsgálata, amely elsősorban az orális flórára terjed ki. A felsorolt vizsgálatok soránmegállapíthatjuk a kitozán komplex terápiás dózisát és felmérhetjük az ezüst potencírozó hatását. Így terveink szerint egy a szájüregben használható, nem vagy igen kis mértékben toxikus, de jelentős antimikrobiális hatással rendelkező, a klinikumban jól alkalmazható polimert tudunk létrehozni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )