Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Elektromos cigarettafogyasztás epidemiológiai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hermann Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Világviszonylatban és Magyarországon is egyre elterjedtebb az elektromos cigaretta használata. Sokan szívnak a hagyományos cigaretta mellett már e-cigarettát is, sőt annak egy részét fel is váltja. Az elektromos cigaretta a gyártók szerint a hagyományos dohányzással szemben egészségesebb és a környezetre veszélytelen alternatívát kínáló eszköz. A füstmentes e-cigaretta másik vitathatatlan előnye a passzív dohányzás teljes kiküszöbölése. Az elektromos cigaretta leszokásban játszott szerepenem támasztható alá egyértelműen, de szinte bizonyos, hogy a korábbi megoldásoknál, mint például a nikotin tapasz, nem kisebb mértékű. Azonban a találmány még "fiatal", megítélése egyelőre ellentmondásos, és egészségkárosító hatását vizsgáló kutatások – különös tekintettel a szájüregre - pedig hiányosak.Magyarországra vonatkozó epidemiológiai felmérés az elektromos cigarettát fogyasztók tekintetében még nem készült.
A kurzus célja, hogy a hazai elektromos cigaretta használók köréről statisztikailag megalapozott információk álljanak rendelkezésre, így hiteles és hiánypótló epidemiológia vizsgálatot készítsünk. Magyarországon közel hat éves múltja van az elektromos cigarettának, mégsem tudunk semmit sem a használóiról, sem azok szokásairól.
Az epidemiológiai vizsgálathoz szükséges adatgyűjtés elektromos formában készített kérdőívek segítségével történik. Az így nyert hasznos információk összevethetőek más nemzetközi kutatással a témában.
A leendő kurzusba felvételt nyert hallgatók tudományos munkájának eredményeképp, hasznos információkat nyerhetünk hazánkban az elektromos cigaretta fogyasztókról és fogyasztásról.Cél összehasonlítani az elektromos cigarettát szívókat az elektromos és hagyományos cigarettát is szívókkal, valamint megtudni a hagyományos dohányosok véleményét az elektromos cigarettáról és kideríteni, hogy az e-cigaretta valóban csökkentheti -e hagyományos cigaretta használat mértékét. További cél, hogy hasznos információkat nyerjünk arról, hogy az elektromos cigarettára való váltás a hagyományos cigarettáról, csökkenti-e annak mellékhatásait és hogy mennyire ítélik meg károsnak az elektromos cigarettát és, hogy milyen mellékhatásokat okoz.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )