Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fancsovits Péter
Korszerű laboratóriumi módszerek az asszisztált reprodukciós kezelések során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Fancsovits Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az asszisztált reprodukciós beavatkozások eredményességét nagymértékben befolyásolják az alkalmazott laboratóriumi módszerek. Mind a biotechnológiai módszerek, mind pedig a technikai lehetőségek fejlődése lehetővé teszi, hogy a meddőség kezelésében és a termékenység megőrzésében jelenleg alkalmazott beavatkozások egyre nagyobb arányban vezessenek a eredményre, valamint ezen módszerek egyre szélesebb körben alkalmazhatóak legyenek. A Ph.D program keretein belül az alábbi kutatási programokkal szeretnénk foglalkozni:
Az in vitro fertilizációs kezelések során létrejött petesejtek, zigóták és embriók morfológiai jellemzőinek, fejlődési dinamikájának vizsgálata, a fejlődő embriók életképességének előjelzése céljából. Az ezen területen gyűjtött tapasztalatok összegzése és értékelése lehetővé teheti, hogy a legéletképesebb és így a legnagyobb eséllyel beágyazódó embriókat válasszuk ki az embrióbeültetéshez. Ugyanakkor az embriófejlődés és az embriók morfológiai jellemzőinek részletes elemzése lehetőséget adhat arra is, hogy az így kapott adatok segítésével értékeljük az alkalmazott petefészek stimuláció hatékonyságát.
Az in vitro fertilizációs kezelések során alkalmazott embriótenyésztési rendszerek továbbfejlesztése. Az embriótenyésztéshez használt petricsészék, oldatok, inkubációs eszközök jelentősen befolyásolják a fejlődő embriók életképességét, így hatással lehetnek a kezelések kimenetelére is. Az újonnan megjelenő eszközök és szövettenyésztő oldatok alkalmazhatóságának és a további fejlesztések lehetőségeinek vizsgálatát tervezzük a kezelések eredményességének és biztonságának javítása céljából.
Az asszisztált reprodukciós kezeléseken belül egyre nagyobb szerepet kap a termékenység megőrzése. A reproduktív funkciókat károsító orvosi beavatkozások elsősorban a daganatos betegségben szenvedő betegeket érintik. Ezen betegeknél, a betegség jellegétől függően, indokolt lehet az ivarsejtek, gonádszövetek vagy korai fejlődési állapotban lévő embriók mélyfagyasztása és hosszú távú tárolása. Nőbetegek esetén a legígéretesebb terület a petefészekszövet átültetés. A gonadotoxikus kezelést megelőzően kivett petefészekszövet fagyasztásának módszereit tervezzük továbbfejleszteni azzal a céllal, hogy a visszaültetésre kerülő szövetek hosszabb ideig megőrizzék életképességüket és nagyobb eséllyel fejlődjön bennük megtermékenyítésre alkalmas petesejt. A petefészekszövet transzplantáció módszereinek fejlesztése mellett egy komplex stratégia kidolgozását és hatékonyságának vizsgálatát tervezzük, amely a termékenységet várhatóan károsító orvosi beavatkozások esetén a reproduktív korban lévő férfi és nőbetegek mellett a reproduktív kort még el nem ért gyermekek számára is biztosítja a termékenység megőrzését.


Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )