Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Borbély Judit
A fogpótlástanban alkalmazott kerámia anyagok színtana

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Borbély Judit
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kerámia anyagok előnyös esztétikai tulajdonságaik alapján váltaka fogpótlástan nélkülözhetetlen elemeivé. A kerámia fogpótlások a természetes fogakat színben, transzparenciában élethűen utánozni képesek. Kerámiából szinte bármilyen fogszínárnyalat előállítható, transzlucenciájuk segítségével a színek más anyaggal reprodukálhatatlan mélységét is visszatükrözik. A CAD/CAM (számítógépes tervezés és gyártás) rendszerek fejlődésével párhuzamosan számos új kerámia rendszer válik elérhetővé a fogorvosok és fogtechnikusok számára. Ezen kerámiák optikai tulajdonságainak, indikációs területének vizsgálata a célunk.
A kerámiákat használhatjuk szintereléssel leplezésre, prés vagy CAD/CAM technológiával teljes kerámia restaurációk készítésére. A hiányzó fémalap révén a teljes kerámia restaurátumokkal élet hűbb hatás érhető el, mint a hagyományos fém-kerámia fogpótlásokkal. A CAD/CAM technológia felgyorsította a kerámia rendszerek kifejlesztést és utat nyitott felhasználásuknak.Az egyre újabb és újabb, jobb minőségű anyagok előnyeit kihasználva, a CAD/CAM cirkónium-dioxid vázak készítésén túl ma már olyan monolitikus kerámia restaurációkat is tudunk faragni, amelyek a megfelelő indikációs területen,külső festéssel élethűen reprodukálják a természetes fogakat.
Nagy kihívást jelent a fogpótlástanban a természetes fogakhoz hasonló optikai tulajdonságok reprodukálása, ugyanis a fogpótlások készítésénél több olyan tényező van, amely nagymértékben befolyásolja a végeredmény színét. A csonk színe, a kerámia rétegvastagsága illetve összetétele, a ragasztáshoz használt cement színe, és vastagsága ilyen befolyásoló tényezők. A helyes színreprodukció alapja a helyesen kiválasztott fogszín és a rendelő és laboratórium közötti tökéletes kommunikáció. A digitális technika a spektrofotométeres színméréssel egészíti ki a vizuális fogszín-meghatározást. A digitális fotók képi anyaga elengedhetetlen részeit képezik a helyes színinformáció átvitelnek a fogtechnikai laboratóriumba.
A digitális technika új távlatokat nyitott a fogászatban, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ezek az eljárások és eszközök sem nélkülözhetik az emberi tudást, az új módszerek sikerének záloga a fogorvos és fogtechnikus korszerű tudásában rejlik.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )