Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Berkes István
Térdízületi sportsérülések

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Berkes István
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Testnevelési- és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A sport jelentősége világszerte növekszik. Ennek következtében a sportsérülések, azon belül is főként a térdsérülések gyakoriságának folyamatos emelkedése figyelhető meg. A versenysportolók emelt szintű elvárása és a lakosság fokozódó rekreációs aktivitása paradigmaváltáshoz vezetett a térdsérülések ellátásában. A tudományos ismeretek bővülésének és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a diagnosztikai módszerek egyre kifinomultabbak, a kezelési lehetőségek mind a konzervatív mind az operatív területen egyre bővülnek. Mindez a rehabilitáció felgyorsulásával és jobb gyógyulási eredményekkel jár.
A térdízületi sportsérülések ellátásának további fejlesztése elsősorban a következő területeken lehetséges:
• prevenció,
• műtéti technika (implantáció, transzplantáció),
• a gyógyulási-beépülési folyamatok molekuláris biológiai eszközökkel történő elősegítése, rehabilitáció (propriocepció),
• a sportképesség helyreállításának támogatása és objektív megítélése.

Mindezeknek megfelelően kutatásaink a következőkre koncentrálódnak:
• A sportolók térdízületi szalagsérüléseinek epidemiológiájára, különös tekintettel az elülső keresztszalag-szakadás női sportolóknál észlelhető gyakoribb előfordulására, a gyerek és serdülő sportolók szalagsérüléseire, s mindezek okaira.
• Az elülső keresztszalag rekonstrukciónál használt leginkább megfelelő pótlóanyag (graft) - rögzítési technika kidolgozására.
• A térdszalag - rekonstrukciókat követő rehabilitáció módszereinek objektív módszerekkel történő ellenőrzésére a hatékonyság javítása céljából.
• A térdízületi propriocepció javításának és helyreállításának lehetőségeire a prevenció és a rehabilitáció eredményességének fokozása érdekében.
Kutatásaink a mindennapi gyakorlattal szoros kapcsolatban levő klinikai kutatások, amelyek során nagyszámú biomechanikai, szövettani, speciális műszeres vizsgálatok történnek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )