Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Klinikai és molekuláris haemostaseologia

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Bodó Imre
helyszín (magyar oldal): Főv. Szent István és Szent László kórház
helyszín rövidítés: FSZIS


A kutatási téma leírása:

Bár a gyakoribb vérzékenységekben (von Willebrand betegség, A és B haemophilia, stb.) a több évtizede elérhető faktor-pótlás a betegek kezelésének legfőbb gondját megoldotta, számos kérdés vár még tisztázásra.
E program célja, hogy ebbe az izgalmas nemzetközi kutatási területbe bekapcsolódjon.

A vizsgálódás két fő rész-területre összpontosít:

1) Veleszületett vérzékenység
Mivel minden populáció egyedi mutációkat hordoz a legtöbb betegségben, ezért fontos ezek föltérképezése Magyarországon is, mivel minden újabb molekuláris eltérés egy-egy ablakot nyit e fehérjék biológiájára, amelyen át újabb és újabb részleteket ismerhetünk meg. Az első lépés mindig egy-egy betegség
a) genetikai hátterének felderítése, ezután következhet a
b) kóros fehérjék expressziója és funkcionális vizsgálata.

2) Szerzett vérzékenység
A véralvadási fehérjék elleni immunválasz különösen izgalma területe a vérzékenység kutatásának. Miután az alkalmazott modern faktorkészítmények által hordozott fertőzésveszély ma már minimális, így a legfőbb szövődmény az alloimmunizáció. Ez jelentős morbiditással, sőt mortalitással jár, és a költségeket jelentős mértékben emeli. Ezért az alloimmunizációban szerepet játszó immunológiai mechanizmusok tisztázása elsődleges jelentőségű. Kutatásainkat az immunválasz kezdeti lépéseire, az antigén prezentáció és T-sejt „priming” fázisaira összpontosítjuk, mivel itt dől el a „tolerancia vagy immunreakció” kérdése.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )