Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Baranyai Zsolt
Betegbiztonság

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Baranyai Zsolt
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A betegbiztonság új egészségügyi tudományág, mely az egészségügyi ellátások során keletkezett akaratlan bántalmak, ártalmak elkerülésével, megelőzésével és javításával foglalkozik. A betegbiztonsággal foglalkozó szakemberek alapvetően az ún. nemkívánatos események megakadályozására fókuszálnak. Nemkívánatos esemény az ellátás nyújtásához köthető, elvégzett vagy kihagyott tevékenység következtében fellépő ártalom. Sok egyéb mellett ide sorolhatók a kórházi elesések, a szerzett decubitusok, a húgyúti és sebfertőzések, a gyógyszercserék, a betegcserék és a műtéti oldaltévesztések.
A világ az 1990-es években figyelt fel a betegbiztonság fontosságára, amikor az Egyesült Államokban több tanulmány is felhívta a figyelmet a kérdés fontosságára. Megállapítást nyert, hogy a kórházi felvételre került betegek 2,9–3,7%-a esetében fordultak elő nemkívánatos események. Ezen események 6,6–13,6%-a vezetett a betegek halálához. A számok ismeretében az USA-ban évente 44 000–98 000 ember hal(hat) meg a kórházi ellátás során fellépő hibák, pontosabban a hibák velejárójaként kialakuló ártalmak következtében. A halálesetek 70%-a megelőzhető lenne. Becslések szerint az USA-ban ez a 8. vezető halálok. Összehasonlításul: a motoros járműbalesetek miatt évente kb. 43 000 fő veszíti életét az Államokban. Az amerikai adatokat számos más országban megerősítették.
A Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fejlett országokban minden tizedik egészségügyi ellátást kapó beteg szenved el valamilyen megelőzhető ártalmat. A légi közlekedés vagy a nukleáris erőművek sokkal biztonságosabbak, mint az egészségügyi ellátás. Míg minden milliomodik utas szenved repülőgép-balesetet, addig 1:300 az esélye annak, hogy egy betegnél nemkívánatos esemény jelentkezik az ellátása során. A fejlődő országokban az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések aránya 20-szor nagyobb, mint a fejlett országokban. Az elégtelenül sterilizált injekciós tűk évente több millió beteg fertőzését okozzák. Évente1,3 millió ember hal meg injekció által átvitt hepatitis B-, C- és HIV-fertőzés következtében. A betegbiztonsági problémáknak komoly gazdasági következményei is vannak. Tanulmányok szerint a megnövekedett kórházi kiadások, a perköltségek, illetve a kiesett jövedelmek évente 6 milliárd dollárt tesznek ki az USA-ban.
A feltárt adatok hatására a világ számos országában az elmúlt évek egyik legjelentősebb egészségpolitikai törekvése lett az egészségügyi ellátás biztonságának javítása. Tervek, intézkedések születtek annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátás során keletkezett ártalmak mértékét. Mind az Európai Unió (EU), mind az Egészségügyi Világszervezet kiemelt figyelmet fordít a betegbiztonság kérdéskörének. 2002-ben a WHO közgyűlésén a tagállamok megállapodtak arról, hogy a betegbiztonság komoly globális közegészségügyi probléma. Életre hívták a Világszövetség a Betegbiztonságért kezdeményezést (World AllianceforPatientSafety), mely feladatának tekinti, hogy képzési programok révén, kutatási projektek segítségével az egészségügyi ellátás biztonságát növelje. Az Európai Unióban is fontos prioritás a betegellátás biztonsága. Az EU 2005-ben a Luxemburgi Nyilatkozatban fejezte ki elkötelezettségét a biztonságosabb betegellátás mellett, és az eltelt időben számos dokumentumot dolgozott ki az ellátás biztonságának növelésére.

Célkitűzés
1. A hazai egészségügyi intézmények helyzetének felmérése
Ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni a feladatokat a betegbiztonság fontos kérdésében, mindenekelőtt fel kell mérni a jelenlegi helyzetet, vagyis az egészségügyi intézmények hol tartanak most, mit tesznek azért, hogy a betegek ellátása biztonságos legyen, hogy az előforduló nemkívánatos eseményeket feltárják, és ezek számát csökkentsék.

2. A betegbiztonsági kultúra felmérése
A betegbiztonság javításának legfontosabb lépése az egészségügyi kultúra, az általános gondolkodás megváltoztatása. Ehhez viszont meg kell ismerni az egészségügyben dolgozók biztonságos betegellátással kapcsolatos jelenlegi szemléletét.

3. Célirányos adatgyűjtés a hazai egészségügyi intézmények betegbiztonsággal kapcsolatos indikátoraival kapcsolatban
Kérdőíves felmérést tervezünk, mely a betegdokumentáció intézményi felülvizsgálata alapján szerez adatokat a betegekkel kapcsolatos tevékenységekre és a felmerülő kockázatok kezelésére.

4. Felmérés a biztonságos gyakorlatok legjobb bemutatására
Több olyan felmérést tervezünk, mellyel a külföldön már megismert biztonságos gyakorlatok egyes egészségügyi ellátó intézményben történő megvalósításának legjobb formáját célozzák.Cél az ezekhez szükséges olyan megfelelő módszer kidolgozása, mely alapján az intézmények saját maguk is fel tudják mérni a betegbiztonsági helyzetüket, részt tudnak venni további adatgyűjtésben és adatközlésben.

5. A sebészeti betegbiztonság javítása (pilot program)
A biztonságos betegellátás több tényező függvénye. Kulturális, technikai, klinikai, pszichológiai és munkaszervezési problémák vezethetnek a nem várt események kialakulásához. A betegek gyógyítása számos területen rutin feladatok sora, azonban vannak olyan szakmák, ahol a kiszámíthatatlanság, folyamatosan változó környezet eleve veszélyeket hordoz magában. Ilyen szakma a sebészet is. A fejlett országokban a nemkívánatos események közel fele a sebészeti ellátással hozható kapcsolatba.

Célul tűztük ki egy, az egész sebészeti betegellátást felölelő betegbiztonsági rendszer kidolgozását, amelyet a Semmelweis Egyetem (SE) I. sz. Sebészeti Klinikáról elindítva nemzeti kampánnyal képviselnénk. Tervezetünk egyrészt azért egyedülálló, mert a hazai betegellátási rendszerre integráljuk a nemzetközi tapasztalatokat, másrészről számos problémát azoktól eltérően értelmez. Akciótervünket a SE I. sz. Sebészeti Klinikáról indítva több lépcsőben tervezzük elindítani, minden egyes lépésre külön stratégiát kell kidolgozni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )