Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bálint Péter
Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek epidemiológiája, kockázati tényezői, diagnosztikája és konzervatív kezelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Bálint Péter
helyszín (magyar oldal): ORFI
helyszín rövidítés: ORFI


A kutatási téma leírása:

Az arthrosis a leggyakoribb betegségek egyike. Prevalenciája a 18 éven felüli népességben 10-15%. A betegek 50%-a munkaképes korú. Az arthrosis – különösen a térdarthrosis prevalenciája - Európában és Észak-Amerikában elsősorban a népesség elhízása és mozgásszegény életmódja következtében egyre nő. 5 kg fölös testsúly a térdízületi arthrosis kialakulásának kockázatát 50%-kal növeli. A mozgásszervi betegségek bizonyítékokon alapuló adatok alapján a szív- és érrendszeri betegségek után a legköltségesebb betegségcsoport a világon, s a leggyakrabban okoz tartós fogyatékosságot és rokkantságot. Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, előfordulását és halálozását kétszeresére emeli. Az arthrosis, bár genetikai tényezők 50%-ban determinálják, az ideális testsúly megtartásával vagy visszaszerzésével, megfelelő és rendszeres fizikai terheléssel, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével jelentős százalékban megelőzhető.

A gyulladásos ízületi betegségek primer prevenciójában a dohányzás kerülése, s a megfelelő fizikai terhelés játszik szerepet. Szekunder prevenciójuk a korai diagnózis alapján valósítható meg, mely sajnos hazánkban kevéssé valósul meg, pedig ebben az anamnézis, fizikális vizsgálat mellett néhány egyszerű laboratóriumi és képalkotó vizsgálat (röntgen, ultrahang vizsgálat) döntő szerepet játszik.

Az arthrosis és a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében igen fontos a kellő betegfelvilágositás, betegoktatás, és a fizioterápia, elsősorban a megfelelő mozgáskezelés. Ezek a legmodernebb gyógyszeres kezelés mellett sem nélkülözhetőek. A NICE arthrosis kezelésében a betegoktatást, ízületvédelmet, mozgáskezelést tartja bizonyítottan a legeredményesebb kezelési módszernek, de a spondylarthritisek és a rheumatoid arthritis költséghatékony kezelésében is alapvető mind a betegoktatás, mind a fizioterápia. A kezelés ezen fontos aspektusai hazánkban gyakran elsikkadnak.

A doktori iskola hallgatói ismereteket szereznek az ízületi betegségek epidemiológiájáról, társadalmi és gazdasági terhéről, kockázati tényezőiről, modern fizikális szűrővizsgálatok módszereiről és diagnosztikus képalkotó vizsgálatok értékeléséről, a betegoktatás és felvilágosításról, valamint a fizioterápiás módszerek alkalmazásáról. Megtanulják a klinikai kutatómunka elméletét és gyakorlatát, s témavezető segítségével önálló kutatási témát dolgoznak ki és valósítanak meg. Eredményeiket megfelelő impaktfaktorú lapokban közlik. Hazai és nemzetközi kongresszusokon vesznek részt A PhD fokozat megszerzése e területen biztosítja az európai élvonal elérését.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )