Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Andrikovics Hajnalka
Örökletes és szerzett genetikai tényezők kölcsönhatásainak vizsgálata egyes hematológiai kórképek patomechanizmusában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Andrikovics Hajnalka
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Jelenlegi ismereteink szerint a testi sejtek rosszindulatú daganatsejtté való átalakulásában a sejtfunkciókat irányító genetikai állományban bekövetkező mutációk tehetőek felelőssé. A szerzett mutációk azonosítása diagnosztikai vagy prognosztikai szereppel bírhat; célzott, egyénre szabott terápiás lehetőségeket biztosíthat; valamint a betegség követése során minimális reziduális betegség követési markerként szolgálhat. A klinikai heterogenitás gyakran nem magyarázható az eltérő szerzett mutációkkal és felmerül az örökletes genetikai háttér szerepe.
RÉSZLETES CÉKITŰZÉSEK
1. A krónikus myeloid leukémia (CML) egységes genetikai hátterű betegség. A BCR-ABL fúzió kimutatása a betegség diagnosztikus kritériuma. A BCR-ABL specifikus tirozin kináz inhibitorok (TKI) terápiás kudarcának hátterében az esetek jelentős részében az ABL gént érintő pontmutációk, vagy addicionális kromoszóma eltérések mutathatóak ki, sokszor azonban nem azonosítható rezisztencia mechanizmus. Célkitűzésünk a TKI transzportban résztvevő enzim gének veleszületett polimorfizmusainak vizsgálata.
2. A BCR-ABL negatív myeloproliferatív neoplasiák (MPN) esetén a JAK2 (2. típusú Janus kináz) gén V617F pontmutációja a leggyakoribb genetikai eltérés. Célkitűzésünk a V617F negatív MPN genetikai háttér felderítése: JAK2, MPL (myeloproliferativ leukemia vírus onkogén), IDH1 és IDH2 (1. és 2. típusú izocitrát dehidrogenáz), ASXL1 (additional sex combs like 1) és TET2 (2. típusú tet onkogén család) gének mutáció vizsgálata. A thrombotikus szövődmények gyakoriságának becslésére a veleszületett JAK2 haplotípus, valamint a thrombophiliara hajlamosító variánsok vizsgálatát tervezzük.
3. Az akut myeloid leukémia (AML) nemcsak morfológiailag, hanem genetikai háttér tekintetében is heterogén. A klinikai, illetve a morfológiai kép mellett a genetikai eltérések is fontos prognosztikai tényezőknek bizonyultak. A CBF (core binding faktor) és a RARA ) gének transzlokációi, valamint az NPM1 (1. típusú(retinsav-receptor nukleofoszmin) és az FLT3 (3. típusú fms-szerű tirozin kináz) gének inszercióval járó mutációit rutinszerűen kimutatásra kerülnek. Az AML-betegek egy jelentős hányadánál nem azonosítható genetikai eltérés. Ilyen esetekben tervezzük a következő szerzett mutációk vizsgálatát: TET2, IDH1 és IDH2, DNMT3A (3A típusú DNS-metiltranszferáz). A veleszületett polimorfizmusok közül a JAK2 haplotípus, és a drog-transzporterek polimorfizmus vizsgálatát tervezzük.
4. Krónikus lymphoid leukémiában az átrendeződött IgH gén hipermutációs státusza a legjobb prognosztikai marker. Különböző gének, pl. a LPL (lipoprotein lipáz), az ADAM29 (ADAM metallopeptidáz domén 29), a CLLU1 (krónikus limfoid leukémia up-regulált 1) expressziós szintjének eltérései segíthetnek a jó, illetve a rossz prognózisú esetek megkülönböztetésében.
MÓDSZERTANI HÁTTÉR
A molekuláris genetikai módszerek közül a laboratóriumban a következő módszerek sajátíthatóak el: reverz transzkripció, a polimeráz láncreakció (PCR) különböző típusai (allélspecifikus, multiplex, nested, valós-idejű mennyiségi PCR) és a láncterminációs szekvenálás. A PCR termék agarózgél- ill. kapilláris-elektroforézissel, vagy különböző fluoreszcens jelölési technikákkal vizsgálható. Kitüntetett mutációs hely hiányában, a direkt szekvencia analízis előtt használhatóak az ún. mutációszűrő módszerek (pl. nagyfelbontású olvadási görbe analízist [HRM]).

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )