Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Andréka Péter
Szívtranszplantált betegek volumenstátuszának vizsgálata bioimpedancia spektroszkópiával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Andréka Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Bevezetés
Szívátültetést követően az allograft szív denervációja az alkalmazott immun-szuppresszív kezelés mellékhatásai, valamint a gyakran társuló krónikus veseelégtelenség további progressziójához, valamint krónikus graft elégtelenség kialakulásához vezethet. A folyamat korai észlelése és befolyásolása (diuretikus kezelés, az immunszuppresszív kezelés módosítása, neurohormonális antagonista kezelés bevezetése...) lehetőséget teremtene a progresszió lassítására, azonban a volumenstátusz klinikai felmérésére jelenleg nem áll rendelkezésre kellően pontos, betegágy mellett használható, objektív módszer.

Célkitűzés
Szívtranszplantált betegek volumenstátuszának felmérése a Fresenius Medical Care Body Composition Monitor multifrekvenciás bioimpedancia spektroszkópiai eszközével, valamint az eredmények összehasonlítása a klinikai állapottal, a veseelégtelenség és neurohormonális aktiváció laboratóriumi paramétereivel, az echocardiographiás és hemodinamikai mérési eredményekkel.
Az alábbi kérdésekre kerestünk választ:
1. Észlelhető-e HTX-en átesett betegeknél folyadékfelesleg, akár klinikai euvolaemiásnak vélt állapotokban is?
2. Alkalmas-e a Fresenius Medical Care BCM - Body Composition Monitor készülék a szívtranszplantált betegek volumenstátuszának vizsgálatára?
3. Összefügg-e a hipervolémia jelenléte és foka
- a transzplantáció után eltelt idővel,
- az allograft szív morfológiai és funkcionális eltéréseivel,
- a nyugalmi centrális hemodinamikai változásokkal,
- valamint a társuló veseelégtelenség mértékével?
4. Kimutatható-e a hipervolémia hatása a szervi funkciókra?
- Kardiopulmonalis rendszer: terhelhetőség;
- Légzőrendszer: légzési volumenek, kislégúti ellenállás;
- Májműködés: szintetikus és exkréciós funkciók laboratóriumi markerei;
- Veseműködés: glomerularis filtráció, tubuláris funkció, proteinuria.

Vizsgálati elrendezés
Egy centrumos, prospektív, megfigyelésen alapuló, keresztmetszeti vizsgálat.

Betegcsoport
20 felnőtt szívtranszplantált, Intézetünkben kórházi kezelés alatt álló, endomyocardialis biopsziás vizsgálatra kerülő beteg. 60 felnőtt szívtranszplantált, Intézetünkben ambuláns vizsgálaton részt vevő beteg.

Vizsgálati módszerek
Fizikális vizsgálat (vérnyomás, pulzusszám, testsúly, testmagasság, testtömeg-index), laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, multifrekvenciás bioimpedancia spektroszkópia (Fresenius Medical Care Body Composition Monitor), légzésfunkciós vizsgálat, 6-perces járásteszt, echocardiographia, invazív hemodinamikai mérések (centrális vénás nyomásgörbe-elemzés, centrális vénás oximetria).

Tervezett elemzések
A vizsgálat elsődleges célja alapvetően leíró jellegű: a szívátültetésen átesett betegek volumenstátuszának (extgracelluláris és intracelluláris víztartalom, túlhid¬ráltsági index) felmérése. A vizsgálati elrendezésből adódóan emellett lehetőségünk lesz a hipervolémia progressziójának leírására (a transzplantáció után eltelt idő függvényében), valamint a volumenstátusz és a veseelégtelenség összefüggésének leírására. A hipervolémia centrális hemodinamikai következményeit echocardiographiával és a centralis vénás nyomásgörbe elemzésével, a szervi funkciókra gyakorolt hatását pedig a centrális vénás oximetriával, a vizelet fehérjeürítés mérésével, a légzésfunkciós és a 6-perces járás terheléses vizsgálat segítségével áll majd módunkban vizsgálni.

Lehetséges következtetések
Amennyiben vizsgálatunkkal a várakozásnak megfelelően sikerül igazolni, hogy a szívtranszplantált betegek értékelhető hányadánál nem elhanyagolható mértékű hipervolémia áll fenn, akár klinikailag euvolémiásnak vélt állapotokban is, valamint igazolható, hogy a hipervolémia és a nemritkán észlelhető restriktív hemodinamikai kép között összefüggés áll fenn, vagy kimutatható a hipervolémia káros hatása a szervi funkciókra, úgy mindenképp tervezzük a módszer rutinszerű bevezetését és széles körű alkalmazását. A módszerrel szerzett tapasztalatok és a betegek rendszeres utánkövetése a BIS módszerrel segítséget nyújthat számos, a jelenlegi gyakorlatban nehézséget jelentő klinikai kérdés eldöntésében (pl. "újkeletű dekompenzáció" esetén akut rejekcióra vagy a krónikus restsriktív funkciózavar – kardiorenalis szindróma dekompenzációjára gondoljunk: várhatunk-e javulást a betegek hemodinamikai állapotában diuretizálástól vagy extracorporális folyadékfelvételtől stb.).

A vizsgálat időtartama
24 hónap (a protokoll véglegesítése: 1 hónap, engedélyeztetés: 1 hónap, betegek bevonása és vizsgálata: 12 hónap, utánkövetés: 6 hónap, az eredmények feldolgozása: 4 hónap).

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )