Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kozmann György
Fejlett EEG képalkotó és adatfeldolgozási módszerek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kozmann György
társ-témavezető: Juhász Zoltán
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem,8200 Veszprém Egyetem u. 10.
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az EEG az agy bioelektromos aktivitását méri a fejbőrre helyezett elektródák segítségével. A legfejlettebb készülékek 2-4 kHz-es mintavételi frekvenciával, akár 256 elektródán tudják vizsgálni az agyi folyamatokat. Viszonylagos olcsósága és hordozhatósága miatt az EEG népszerű eszköz az idegtudományi kutatásokban. 128 elektróda szám fölött az agykéreg működését már képi módon is meg lehet jeleníteni, így az EEG funkcionális képalkotó eszközként is működhet, ami segíthet feltérképezni és megérteni az agyi folyamatok dinamikáját. Ennek tökéletes megvalósítása azonban sok nyitott probléma megoldását igényli. Az EEG jelek zaj- és műtermék-mentesítési módszerei még nem tökéletesek. A térbeli, időbeli és frekvencia tartományi jellemzők meghatározása aktív kutatási terület, mint ahogy ezen jellemzők osztályozása, felismerése is. A kutatás célja az EEG elmélet és feldolgozási módszerek bővítése, továbbfejlesztése, új módszerek kidolgozása, valamint kiválasztott problémákra új algoritmusok tervezése, implementálása

A kutatási téma előzményei:

1. Michel, C.M. and Murray, M.M., 2012. Towards the utilization of EEG as a brain imaging tool. Neuroimage, 61(2), pp.371-385.
2. Nunez, P. L., R. B. Silberstein, P. J. Cadusch, R. S. Wijesinghe, A. F. Westdorp, and R. Srinivasan. "A theoretical and experimental study of high resolution EEG based on surface Laplacians and cortical imaging." Electroencephalography and clinical neurophysiology 90, no. 1 (1994): 40-57.

további elvárások: 
Az erős informatikai alapok mellett, a jelöltnek nagyon jó angol nyelvtudással kell rendelkeznie. Ezen felül elvárás a haladó szintű matematikai, fizikai, és jelfeldolgozási ismeret, és érdeklődés a biológia és az idegtudományok iránt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )