Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rajkó Róbert
Raspberry Pi tenyérszámítógép alkalmazás-orientált programozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Rajkó Róbert
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A mini számítógépek olcsó beszerezhetősége és Linux alapú operációs rendszere kézenfekvő megoldást kínál a doktori képzésen belül megvalósuló egyetemi szoftveres fejlesztések kivitelezésére. A nyílt forráskódú, ill. ingyenes szoftverek felhasználásával olyan kompakt szoftvercsomag fejleszthető, amely az interneten keresztül történő szolgáltatást is biztosítani tudja.
A kutatási téma keretében egy Raspberry Pi tenyérszámítógépen ki kell alakítani egy R, ill. RStudio matematikai statisztikai fejlesztői környezetet az internetes interaktivitást lehetővé tévő Shiny csomag egyidejű telepítésével.
Ebben a környezetben kell algoritmusában újszerű matematikai statisztikai csomagokat (packages) fejleszteni főképp számítógép-intenzív módszerek alkalmazásával (informatikai eszközökkel igazolni kell az érvényességet, stabilitást (esetleg hordozhatóságot) és gyorsaságot), ill. a lineáris és nemlineáris regresszió (főképp robusztus, fuzzy és Bayes paraméterbecslés) témakörökben (itt is előírás az újszerű megoldások kifejlesztése).
Az informatikai relevancia kerül a középpontba, tehát az R-csomagokat felépítő algoritmusok elméleti, ill. gyakorlati újdonsága lesz a mérvadó.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )