Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nemverbális beszédfeldolgozás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Gosztolya Gábor
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt egy évtizedben a beszédtechnológia területén belül hangsúlyosabbá vált a beszéd nemverbális tartalmának elemzése. Bár néhány ide tartozó feladat (pl. a beszélő érzelmeinek meghatározása vagy a spontán beszédben előforduló nevetések azonosítása) már korábban is intenzíven kutatottnak számított, a beszédtechnológiai közösség azonban csak az utóbbi időben kezdett a nemverbális beszédelemzésre mint önálló alterületre tekinteni. Ennek során egyrészt publikusan elérhető adatbázisok készültek különböző feladatokra, másrészt az évek során fokozatosan standardizálódtak a kiértékelés módozatai, és jelentek meg általános eljárások, akusztikus jellemzőkészletek. A kutatási terület így két nagyobb terület határán fekszik: a felhasznált jellemzőkészletek a beszédfelismerésben használt jellemzőkre építenek, ugyanakkor megjelenik a felvételszintű összesítés, és a gépi tanulási lépés élesen elválik a beszédfelismerésben általánosan alkalmazottól, inkább általános gépi tanulási technikákat alkalmaz. Az utóbbi pár évben számos ilyen, speciális jellemzőkészlet jelent meg (pl. ComParE functionals, Bag-of-Audio-Words), és számos, egyébként a gépi tanulás területén jól ismert eljárást (pl. alul- és fölülmintavételezés, poszterior-kalibráció) alkalmaztak.
A jelentkező feladata megismerni a területen széleskörűen használt eljárásokat, új eljárásokat és jellemzőket megvalósítani, ezek hatékonyságát megmérni az egyetemen rendelkezésre álló adatbázisokon, és publikálni az elért eredményeket.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )