Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gereben Balázs
Az idegrendszeri pajzsmirigyhormon aktiváció molekuláris szabályozásának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Gereben Balázs
helyszín (magyar oldal): KOKI
helyszín rövidítés: KOKI


A kutatási téma leírása:

A pajzsmirigyhormonok számos biológiai folyamat, így a fejlődés, a növekedés és az anyagcsere alapvető fontosságú tényezői. A tiroxin (T4) egy stabil, hosszú felezési idejű pro-hormon, melynek a pajzsmirigyhormon aktiváció során dejodációval T3-á kell alakulnia ahhoz, hogy hatékonyan tudjon kötődni a pajzsmirigyhormon magreceptorhoz. A pajzsmirigyhormonok metabolizmusát a dejodáz enzimcsalád tagjai katalizálják. Ez a folyamat teszi lehetővé a pajzsmirigyhormon szint időben meghatározott és szövet-specifikus módon történő szabályozását. Célunk a központi idegrendszeri T4-T3 átalakulás celluláris és molekuláris vonatkozásainak vizsgálata.

Az idegrendszeri T3 előállítás kulcsenzime a 2-es típusú dejodáz (D2). A D2 nagy szubsztrát affinitású, alacsony expressziójú, nagy biológiai hatékonyságú szelenoenzim, ami kulcsszerepet játszik az idegrendszeri pajzsmirigyhormon magreceptorok T3 telítettségének beállításában és ezáltal az idegrendszer T3-függő folyamatainak szabályozásában. A D2 aktivitás szabályozására többszintű, összetett rendszer felügyel.

Vizsgálataink a D2 transzkripciós és poszt-transzlációs szabályozási szintjeivel és a fehérje proliferáció/differentáció szabályozásában betöltött szerepével kapcsolatos kérdésekre terjednek ki. Megmutattuk, hogy a D2 fehérje szelektív proteolízissel bomlik le az ubikvitin-26S proteaszóma útvonalon. Ez a szabályozó mechanizmus a D2 aktivitását és a T3 előállítását nagy hatékonysággal, térben és időben szigorúan szabályozott módon képes befolyásolni. Célunk azon molekuláris összetevők azonosítása, melyek részt vesznek a D2 ubikvitinációjában: érdeklődésünk kiterjed a D2 és más idegrendszerben expresszálódó fehérjék interakciójának jellemzésére. Célunk azon mechanizmusok feltérképezése, amelyek révén a D2 által előállított T3 hathat az idegrendszeri sejtosztódásra/differentációra. Ennek in vivo vizsgálatához transzgenikus állatmodelleket is fejlesztünk.

Munkánk a központi idegrendszeri pajzsmirigyhormon aktiváció molekuláris és sejtbiológiai hátterébe ad mélyebb betekintést, különös tekintettel a T3 szintézis szabályozására, a D2 fehérje szelektív proteolízisére és a D2 által katalizált lokális T3 szintézis idegrendszeri sejtosztódásban és differentációban betöltött szerepének megértésére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-09-01


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )