Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Törzsdúci rendszerek szerepe a tanulásban és motivációban, különös tekintettel a táplálékfelvétel szabályozására.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Csillag András
helyszín (magyar oldal): KOKI
helyszín rövidítés: KOKI


A kutatási téma leírása:

. A nucleus accumbens (Ac) bemenő összeköttetései, az aszpartát (Asp) palliális és thalamikus afferensek szinaptikus végződéseiben való előfordulásának vizsgálata, az Asp-nak a striatum/Ac-ben észlelt extracelluláris szintjeinek mérése, valamint az Asp-nak a striatalis/Ac agyszeletek posztszinaptikus membrán-hatásainak kimutatása; 2. Az Ac a lateralis hypothalamusba vetítő, táplálékfelvételt szabályozó efferensei, valamint egyes agytörzsi magokhoz (nucl. parabrachialis és solitarius) futó, az ízérzési visszacsatolással és a táplálkozási motorikával összefüggő pályák kémiai karakterizálása. Az Ac azon neuronpopulációinak morfológiai és funkcionális jellemzése, amelyek specifikus aktivációt vagy gátlást mutatnak a táplálkozással összefüggésben. 3. D-Asp és a nem szövetspecifikus alkalikus foszfatáz (TNAP) neurogenezisben betöltött szerepe a striatum/Ac szubventrikuláris zónája területén. Vizsgálatainkat komparatív funkcionális neuroanatómiai megközelítésben fiatal házicsirkéken (melyek jó modell-állatok az agyfejlődés és a korai adaptív tanulás vizsgálatához), patkányokon, valamint egereken (TNAP-KO és vad típusú egyedeken) végezzük


Jelentkezési határidő: 2019-09-01


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )