Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Banczerowski Péter
Gerincáttétes betegek prognózist jósló rendszereinek átfogó vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Banczerowski Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gerincoszlop szervezetünk harmadik leggyakrabban áttétek által érintett része a tüdő, illetve a máj után. A daganatos betegek közel 70 százalékánál számíthatunk az elváltozások kialakulására, 10 százalékuknál gerincvelő kompresszió is manifesztálódhat, mely operációt tehet szükségessé. Az idegsebészeti ellátás célja a gyökök és a gerincvelő dekompressziója, valamint a gerinc stabilitásának helyreállítására. A kezelés jelentős mértékben képes csökkenteni a betegek fájdalmát, neurológiai és életminőségbeli javulást eredményezhet, így az onkológiai ellátás is zavartalanul folytatódhat a legtöbb esetben.
Az operatív megoldás kockázatát fontos mérlegelni a várható haszon függvényében, melynek ideális esetben személyre szabottan kellene történnie. Az irodalomban rendelkezésre állnak a betegek prognózisát jósló pontrendszerek (például revised Tokuhsahi, Tomita, modified Bauer és van der Linden), melyek különböző klinikai paramétereket alapul véve túlélési időt jósolnak, és kezelési opciót ajánlanak, és mindezt beteg specifikusan teszik.

Probléma felvetés:
Az irodalom áttekintése után azt tapasztaltuk, hogy a rendszerek predikciós képessége nem kielégítő. Széles határok között publikáltak eredményeket szerte a világból, és ezek többsége is kis esetszámú betegmintával történt. Az alap struktúra működőképes, ugyanis a betegek prognózisuknak megfelelően történő csoportokba osztása reprodukálható, ahogy ezt a mi adataink is mutatják.
Vizsgálatainkkal kimutattuk, hogy a rendszerek pontossága időben nem állandó jellegű, a betegség lefolyása során eltérő értékeket adnak.

Célkitűzés:
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2008 és 2018 között gerincáttéttel műtéti úton kezelt páciensek retrospektív adatbázisának elkészítése, mely alapját nyújthatja statisztikai elemzéseknek:
1. A korábban publikált rendszerek pontosítását, korrigálását tervezzük, aminek köszönhetően azok a műtétet megelőzően nyújtanák a legpontosabb teljesítményt.
2. A retrospektív adatokból új, könnyen hozzáférhető és használható prognosztikai faktorokat vizsgálnánk (például radiológiai osztályozás, laborleletek).
3. A fentiek összegzésével publikálnánk saját, az Intézet, illetve az Idegsebészeti Tanszék nevéhez köthető pontrendszerünket.

Távlati célok:
A fenti kutatással párhuzamosan prospektív vizsgálatot indítanánk, hogy jól kontrollált körülmények között nyert adatokon validálhassuk korábbi eredményeinket és rendszerünket.
A kohorsz célja lenne egyéb, egyszerű eszközös vizsgálattal nyerhető adatok (például testzsírszázalék és izomtömegszázalék), és korábban nem ismert laborértékek (például kálcium, D-vitamin szint...) megismerése, melyek nem tartoznak a rutin műtéti kivizsgáláshoz, így retrospektíven nem rendelkeztünk ezen adatokkal. A függetlenül túlélést befolyásoló, új rizikófaktorokat beépítve saját rendszerünkbe növelhetnénk annak predikciós képességét.
A műtétek által nyerhető hasznot is szeretnénk számszerűsíteni, melyet több, a gerincbetegekre specializált életminőség kérdőív pre- illetve posztoperatív kitöltésével és kiértékelésével vizsgálnánk.

Munkacsoportunk eddigi publikációi:
Czigleczki, G., Mezei, T., Pollner, P., Horvath, A., & Banczerowski, P. (2018). Prognostic Factors of Surgical Complications and Overall Survival of Patients with Metastatic Spinal Tumor. World Neurosurg. doi:10.1016/j.wneu.2018.01.092

Pollner, P., Horvath, A., Mezei, T., Banczerowski, P., & Czigleczki, G. (2018). Analysis of Four Scoring Systems for the Prognosis of Patients with Metastasis of the Vertebral Column. World Neurosurg, 112, e675-e682. doi:10.1016/j.wneu.2018.01.124


Jelentkezési határidő: 2019-09-01


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )