Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sallai Gyula
Infokommunikációs rendszerek vizsgálata, tervezése és optimalizálása szimulációval

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Sallai Gyula
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

Villamosmérnöki területen a tudományos művek majdnem mindegyikében – a felvetett hipotézis ellenőrzésekor – előfordul, hogy a kutató empirikus módszert, szimulációt alkalmaz a vizsgált tudományos állításának igazolására. A szimuláció használatakor azonban a kutatást végző szakemberek nagy része csupán egyszerű modellezést valósít meg részben azért, mert figyelmen kívül hagyják ennek tudományágnak a legújabb eredményeit, illetve az eddigi módszerek hatékonyabb, gyorsabb, pontosabb megvalósítási lehetőségeit. Ennek a javítását célozza meg ez a kutatási témakiírás. A szimuláció segíthet a sorbanállási problémáknál, készletezési, hálózat tervezési és optimalizálási feladatoknál, általában infokommunikációs környezetben felmerülő problémáknál oly módon hogy, amire analitikusan nagyon nehéz vagy egyáltalán nem lehetne választ kapni, azoknál (csökkentett pontosság árán) megoldásokat kínál.
A kutatás elején összegyűjtendők azok a módszertani hiányosságok, illetve újabb lehetőségek, amelyek megoldása hozzájárulhat a tudományterület elméleti eredményeihez. Ilyen hiányosság például, hogy a sorbanállási rendszerek modellezésénél nem különböztetik meg a sorokat a szerint, hogy a sorban aktív vagy passzív elemek találhatók. Intelligens, aktív elemek esetében a sorokban álló személyek gondolkodásmódja mesterséges intelligencia segítségével modellezhető. Ez a fajta megközelítés (sorban álló entitások kommunikálhatnak, kooperálhatnak egymással akár adott ellenérték fejében) egy sereg újszerű feladat kitűzéséhez vezet. Ennek megoldásához alkalmas matematikai modell megalkotása szükséges, amellyel a probléma analitikusan, illetve szimulációs módszerrel kezelhető.

Kutatási feladatok:
 Összetettebb szimulációs modellek és metodikák lehetőségeinek rendszerezett feltárása
 Sorbanállási rendszerek modellezése szimuláció segítségével intelligens sorbanállók esetén
 Infokommunikációs rendszerek szimulációs vizsgálata, hálózati architektúrák tervezése és optimalizálása költség és biztonsági kritériumok, általában több célfüggvény szerint

K

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )