Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gát György
Walsh rendszerre vonatkozó Fourier sorok vizsgálata és alkalmazási lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
informatikai tudományok
Hatvany József Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Gát György
helyszín (magyar oldal): Nyíregyházi Főiskola
helyszín rövidítés: NyF


A kutatási téma leírása:

A Walsh rendszer elemei olyan csak +1 és -1 értékeket felvevő függvények, amelyek egy teljes ortonormált függvénysorozatot alkotnak. Az úgynevezett Walsh-Fourier sorok elméletének számos olyan vonatkozása van, amely eltér a klasszikus trigonometrikus Fourier sorok elméletétől. Egyetlen példát említve: Bármely folytonos függvény 2-hatvány indexű Fourier sor részletösszegei egyenletesen konvergálnak a függvényhez. A doktori téma különféle Fourier sor elméleti vizsgálatok mellett tartalmaz olyan kérdéseket is, hogy hogyan lehet alkalmazni a Walsh rendszert más matematikai területeken. Például differenciál és integro egyenletek közelítő megoldására.
A kutatási téma közvetlen informatikai vonatkozásával kapcsolatos az a tény, hogy a trigonometrikus függvényekkel szemben, melyeknek az értékeit csak közelítőleg tudjuk meghatározni (már általában), a Walsh függvények esetében az érték meghatározás mindig pontos és gyors. Így az egyes alkalmazási témák esetében fontos részterület a különféle Walsh jellegű transzformációk számítási algoritmusainak vizsgálata, gyorsítása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-03-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )