Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pataricza András
Kritikus kiberfizikai rendszerek tervezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Pataricza András
helyszín (magyar oldal): Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
helyszín rövidítés: MIT


A kutatási téma leírása:

A fizikai és az internet világát összekapcsoló kiberfizikai rendszerek (CPS) a helyi érzékelők és beavatko-zók fölé egy olyan elosztott rendszert építenek, amely összekötő elemek segítségével igénybe tudja ven-ni az interneten elérhető erőforrásokat (adatokat, szolgáltatásokat, számítási kapacitást).
Egy CPS természeténél fogva valós idejű, hiszen a fizikai világ eseményeit figyeli meg, illetve azokat ve-zérli. Ennek megfelelően kritikus méréstechnikai illetve szabályozástechnikai aspektus a CPS megvalósí-tás időbeli viselkedése (pl. átbocsátóképesség, a jelek késleltetése).Informatikai oldalon ez kompromisz-szumot igényel a kevesebb adatátvitelét igénylő, de durvább lokális és a nagy adatátviteli igényű, de szinte korlátlan számítási kapacitású távoli feldolgozás között. Kompromisszum a fizikai rendszer és in-ternet határán elhelyezkedő ún. edge computing, amelyben virtualizálás útján dinamikusan konfigurál-ható számítógép végzi a számításokat.
A CPS szolgáltatásbiztonsága kritikus, hiszen az informatikai alrendszer hibáit a fizikai környezet akár ka-tasztrofálissá is erősítheti. Ez a CPS valósidejűsége miatt megköveteli az alkalmazandó hibatűrési mec-hanizmusoktól a működés logikai helyessége mellett az idő tartománybeli viselkedés garantálását is.
A jelölt feladata egy általánosan alkalmazható edge computing architektúra kialakítása, amely kombinál-va a lokális ellenőrzést távfelügyelettel alkalmas dinamikusan változó CPS alkalmazások extrafunkcionális tulajdonságainak garantálására. A vizsgálatoknak ki kell terjednie a tervezett rendszerek előzetes benchmark alapú identifikációjára, a modell alapú tervezés algoritmusaira illetve a helyességbizonyítás matematikai módszereire.
A doktori kutatás elsődlegesen a BME FTSRG-hez kötődik. Tekintettel arra, hogy a téma futó EU projekt-hez, illetve ipari együttműködéshez is kapcsolódik, kiemelt követelmény a magas szintű angol nyelvtu-dás.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )