Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szeszlér Dávid
Hálózatok megbízhatóságának mérése játékelméleti eszközökkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szeszlér Dávid
helyszín (magyar oldal): Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
helyszín rövidítés: SZIT


A kutatási téma leírása:

A hálózatok megbízhatóságának mérése egyike a kombinatorikus optimalizálás számos alkalmazásban szerephez jutó, fontos és komplex területeinek. A megbízhatóság fogalmának pontos jelentése nagyon sokféle lehet, mert az egyes alkalmazások különféle megközelítéseket igényelnek. A legismertebbek a többszörös összefüggőségen alapuló definíciók, de ezek sokszor nem megfelelőek; ha ugyanis néhány csúcs vagy él elhagyása után a hálózat úgy esik szét, hogy ez csak kis számú és a szóban forgó alkalmazás szempontjából jelentéktelen vagy periférikus csúcs elvesztését jelenti, akkor a hálózat funkcionalitása alig sérül és ezt az összefüggőségen alapuló mértékek jellemzően nem tudják kimutatni.

A biztonság játékelméleti eszközökkel való mérése mára általánosan elterjedtté vált. Az alapgondolat nagyon természetes: definiáljunk egy játékot két képzetelbeli játékos, a támadó és a védő között úgy, hogy a játék szabályai megfeleljenek azoknak a körülményeknek, amelyek között a biztonságot mérnünk kell. A kapott játék matematikai elemzése ezután lehetővé teheti a biztonság mérését: minél jobb eredményt tud elérni a támadó, annál alacsonyabb a biztonság szintje.

Az utóbbi időben számtalan könyv és cikk jelent meg a biztonság mérésének és növelésének játékelméleti megközelítéseiről. Mivel a biztonság kérdésköre korunkban nyilván igen fontos és a játékelmélet, mint eszköz nagyon természetesen adódik az ehhez kapcsolódó problémák kezelésére, ezért a témába vágó szakirodalom rendkívül szertetágazó és a játékelmélet teljes fegyvertárát felvonultatja. Ebben a kutatási munkában azonban csak a játékelmélet legegyszerűbb és legközismertebb eszközeinek, legfőképp a kétszemélyes, zéró összegű játékok elméletének alkalmazása a cél a hálózatok megbízhatóságának mérésére.


A kutatási munka célja a szakirodalom ilyen irányú eredményeinek feldolgozása és új kutatási eredmények elérése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )