Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pach Péter Pál
A polinom-módszer és alkalmazásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Pach Péter Pál
helyszín (magyar oldal): Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
helyszín rövidítés: SZIT


A kutatási téma leírása:

A polinom-módszernek a kombinatorika számos területén születtek alkalmazásai, csak néhány példát említve: Cauchy-Davenport tételre, Erdős-Heilbronn sejtésre (Hamidoune-da Silva tételre), Erdős-Ginzburg-Ziv tételekre adhatók a polinom-módszerre épülő bizonyítások is, illetve a frissebb eredmények közül említhetjük Dvir bizonyítását a véges testek feletti Kakeya-problémára, ami szintén a polinom-módszerre épül.

2016-ban Croottal és Levvel kidolgoztuk egy új típusú alkalmazását a polinom-módszernek, melynek segítségével bizonyos véges testekben igazolhatók Roth-típusú tételek. Speciálisan, ennek a módszernek segítségével megoldották a cap set problémát (Ellenberg-Gijswijt), az Erdős-Szemerédi-féle napraforgósejtést (a jelenlegi legjobb becslés Naslund és Savin nevéhez fűződik, akik szintén ezt az új módszert használták), és pontos korlátot adtak Green aritmetikus „triangle removal lemmájára”. A módszernek mindemellett gyakorlati alkalmazása is van: az STTP (simultaneous triple product property) alkalmazhatóságáról a mátrixszorzás lépésszámának javítására.

A kutatás célja ezzel az új módszerrel és más, kombinatorikus módszerekkel kapcsolatosan újabb összefüggések keresése, illetve mindezek elméleti és gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )