Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pataricza András
Blockchain technológia alkalmazása kritikus feladatokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Pataricza András
helyszín (magyar oldal): Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
helyszín rövidítés: MIT


A kutatási téma leírása:

A kritikus alkalmazások esetében külön kategóriát képviselnek azon elosztott alkalmazások, amelyek egy kritikus vagy kritikus közeli állapotban különleges üzemmódba térnek át a tovaterjedő hibahatás blokkolása érdekében.
Az ilyen kritikus elosztott alkalmazásoknál az egyik legígéretesebb technológia a rohamosan fejlődő Blockchain, amely az ebben résztvevő partnerek között garantálja a rendszerről kialakított kép azonosságát minden partnernél, hogy mindemellett magas fokú adatbiztonsági védelmet és a végrehajtott műveletek letagadhatatlanságát is garantálja.
Kiemelt eleme a Blockchain technológiának az úgynevezett okos szerződés, azaz egy olyan műveletsor, amelyet a Blockchain kommunikációs mechanizmusán keresztül minden partner megkap és a kellő megegyezés és felhatalmazás birtokában végrehajt. Ez a mechanizmus eredetileg az üzleti világ számára épült be a technológiába, de potenciális alkalmazási köre jóval szélesebb annál.
A doktorandusz fő feladata annak vizsgálata, hogy a Blockchain technológia állapot szinkronizációs és koordinált művelet-végrehajtási képessége milyen módon alkalmazható elosztott rendszerek esetében a hibatűrés kritikus fázisainak automatizálására (kárbehatárolás, hibadiagnosztika, helyreállítás).
A kritikus rendszerekre jellemző, hogy a szolgáltatásbiztonságukat garantáló módszerek esetében a magas működésim követelmények miatt elégtelen a puszta mérnöki intuíció és azon túlmenően a rendszer matematikai modellje alapján a megoldás helyességét és teljességét bizonyítani kell.
A jelölt feladata így a Blockchain technológia és kritikus szituációbeli alkalmazásának helyességbizonyító algoritmusának bizonyítása a potenciális hibák figyelembevételével is.
Az angol nyelvtudás kiemelkedően fontos tekintettel a háttérben folyó nemzetközi kooperációra.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )