Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pataricza András
Kvalitatív absztrakció alkalmazása informatikai rendszerek szolgáltatásbiztonságának analízisére és monitorozására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Pataricza András
helyszín (magyar oldal): Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
helyszín rövidítés: MIT


A kutatási téma leírása:

Az informatikai rendszerek tervezése és működtetése során mind erősebb hangsúlyt kapnak a szolgáltatásbiztonság aspektusai (rendelkezésre állás, biztonságosság, adatbiztonság). A korszerű modell alapú tervezés és futás közbeni felügyeleti technológiák mintegy melléktermékként szolgáltatják az ellenőrizendő rendszer műszaki megvalósításának modelljét.
A formális módszerek alkalmasak arra, hogy a legrosszabb esetre való helyes tervezés érdekében ezeken a modelleken kimerítő ellenőrzést végezzenek. Problémájuk azonban, hogy a részletes mérnöki modellek bonyolultsága a mai komplex rendszerek esetében meghaladja a kimerítő elemzés számítási bonyolultsági korlátait a gyakorlatban. Ezért jó minőségű, a részletes modell főbb elemeit valósághűen megtartó, de a felesleges részletek elhagyásával a számítási bonyolultságot drasztikusan egyszerűsítő absztrakciók alkalmazására és a problematikusnak tűnő esetek azonosítása után azok részletes vizsgálatára van szükség.
Az egyik legígéretesebb megközelítés a kvalitatív absztrakción alapuló megközelítés, amely a vizsgált rendszert valamilyen architekturális, időbeli és diagnosztikai felbontás mentén a hibamódok szintjéig egyszerűsíti, majd az azonosított „gyanús” esetekben a modellt finomítja részletesebb vizsgálatok számára.
A doktori kutatás célkitűzése ezen technikák általános vonásainak és megközelítéseinek feltárása. Célja a szolgáltatásbiztonsági analízis és monitorozó módszereknek modelltranszformációval történő hatékony származtatása, a különböző absztrakciós módszerek közötti kapcsolat feltárása és azok szinergikus használatát biztosító munkafolyamat kialakítása. A fenti elveket a beágyazott rendszerek és a nagy infrastruktúrák környezetében történő mintakísérletekkel kell értékelni.
A doktori kutatás elsődlegesen a BME FTSRG-hez kötődik és annak több futó EU projektjéhez is kapcsolódik.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )