Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Majzik István
Követelményformalizálás és ellenőrzés környezetfüggő viselkedésű autonóm rendszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Majzik István
helyszín (magyar oldal): Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
helyszín rövidítés: MIT


A kutatási téma leírása:

Napjainkban egyre terjednek az autonóm viselkedésű rendszerek (pl. autonóm járművek, robotok). Ezek nagy része a kiberfizikai rendszerek körébe tartozó, környezetfüggő viselkedésű rendszer, azaz a működés helyessége a környezetben található objektumok, emberek és kooperáló rendszerek tulajdonságainak (pl. elhelyezkedésének) illetve viselkedésének a függvénye. Biztonságkritikus alkalmazások esetén a működés helyességének verifikációja szükséges mind a tervezés, mind pedig a működés során. Az automatikus, tervezési idejű és futási idejű ellenőrzési módszerek igénylik a viselkedési követelmények precíz, formális megadását. Ez alapján nyílik lehetőség a kidolgozott algoritmusok verifikációjára, teszt forgatókönyvek és orákulumok konstruálására, monitor komponensek megvalósítására.
A kutatás célja formális leíró nyelvek kidolgozása környezetfüggő viselkedésű autonóm rendszerek helyes illetve biztonságos viselkedésére vonatkozó követelmények megadására. A leíró nyelveknek támogatni kell környezeti szituációk (kontextus) megadását, eseményvezérelt és időfüggő viselkedés specifikálását, viselkedési kényszerek és modalitás leírását. A nyelv absztrakt szintaxisa épülhet környezeti ontológiákra vagy metamodellekre, emellett lehetőséget kell biztosítani a szakterületi modellezést támogató konkrét szintaxis hozzárendelésére és követelmény minták kidolgozására. A formális szemantika megadására alapot nyújtanak a modell lekérdező nyelvekre és mintaillesztésre, temporális logikákra, formális scenario nyelvekre és ezek időzített variánsaira történő leképzések. A formális leíró nyelv használatát a működés vagy tesztelés közben megfigyelhető viselkedés ellenőrzéséhez szükséges monitor komponensek szintézisével (kontextus modell lekérdezések és monitor forráskód generálásával) kell demonstrálni.
A kutatás építhet az R5-COP nemzetközi kutatási projekt eredményeire és használati eseteire, valamint kapcsolódik a BME Intézményi Kiválósági Program tervezett témáihoz.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )