Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Martinek Péter
Vállalati alkalmazások integrációjának kutatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Martinek Péter
helyszín (magyar oldal): Elektronikai Technológia Tanszék
helyszín rövidítés: ETT


A kutatási téma leírása:

Vállalati információs rendszereket több évtizede alkalmaznak vállalatok, non-profit szervezetek és közigazgatási szervek működési folyamatainak támogatására. Az információs technológia gyors változása ugyanakkor ezen rendszerekkel szemben támasztott igények gyors növekedését is maga után vonja. Az újabb és újabb igények kiszolgálásának egyik iránya a különféle rendszerek együttműködésének, azaz valamilyen formában történő összekapcsolásának, integrálásának megvalósítása. Az alkalmazások sokfélesége, bonyolultsága ugyanakkor rendkívül komoly kihívássá teszi a vállalatialkalmazás-integrációt.
A kutatás fontos részfeladata a vállalatirányítási informatikai rendszerekkel szemben támasztott követelmények, és a rendszerek által nyújtott szolgáltatások tanulmányozása a megvalósítási technológia szempontjából.
Az áttekintő ismeretek birtokában a feladat a különféle rendszerek törzs- és tranzakciós adatainak szemantikai összefüggés-vizsgálata, melynek részei:
- algoritmusok kutatása vállalati entitások szemantikus összefüggéseinek vizsgálatára (Schema matching),
- a szakterületre jellemző pontossági és teljesítmény mértékeken alapuló objektív teljesítmény mérési mértékek és módszertan kutatása,
- szemantikus tudástárak, szinonima-szótárak használatának kutatása lingvisztikus hasonlóságelemző komponenseknél,
- szövegbányászati módszerek alkalmazhatóságának vizsgálata a sémaillesztési algoritmus pontosságának javítása érdekében,
- a küszöbérték-választási probléma enyhítése Fuzzy vagy egyéb módszerek használatával,
- sémaillesztési algoritmusok nemfunkciónális teljesítmény-paramétereinek vizsgálata, optimalizálása,
- megfelelő tesztesetek, implementált megoldások és kísérleti keretrendszer biztosítása a vizsgált módszerek és algoritmusok teljesítményének méréséhez.
A kutatás során a megalkotott modellek igazolására implementált tesztesetek és alkalmazások megvalósításánál fontos szempont elterjedt nyílt szabványok (pl. W3C, OAGIS) illetve SOA-n alapuló szabványos futtatóplatform technológiáinak és protokolljainak használata.

A témához kapcsolódó tanszéki együttműködések: SAP Hungary, Fusion EU projekt

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )