Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hosszú Gábor
Gépi tanulási algoritmusok fejlesztése fenetikai grafémafelismerési eljáráshoz

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Hosszú Gábor
helyszín (magyar oldal): Elektronikus Eszközök Tanszéke
helyszín rövidítés: EET


A kutatási téma leírása:

A világszerte nagy számban fennmaradt és rendszeresen előkerülő írásemlékek jelentős része megfejtetlen, pedig az ezekben rejlő információkat számos tudományág számára hasznosíthatná. Az írások fejlődéséről rendelkezésünkre álló adatok alapján gépi tanulási algoritmusokkal jelentősen lehet javítani az olvasat nélküli feliratok megfejtését.

Az optikai karakterfelismerési eljárások általában ismert írások karaktereit (grafémáit) határozzák meg egy feliratból, míg a régi írások esetében a fő feladat annak a megállapítása, hogy a feliratokon látható jelek milyen íráshoz és azon belül melyik grafémákhoz tartoznak. Az írások fejlődése, változatai csak nyomokban ismertek, így egy-egy graféma kialakulásához vezető fejlődésre csak következtetni tudunk. A grafémák, és az ezekkel kölcsönhatásban állt írások fejlődésének modellezéséhez alkalmazhatjuk a filogenetikában ismert módszereket, különösen a fenetika és a kladisztika területéről.

A kutatás célja olyan gépi tanulási eljárás kidolgozása, amely adatelemzés útján egy ismeretlen jelentésű felirat jeleihez hozzárendeli egy vagy több írás megfelelő grafémáinak egy-egy halmazát. Az így előállított becslés segítséget jelenthet a későbbi paleográfiai elemzésekhez.

Kutatási feladatok:

• A doktori munka széleskörű irodalomkutatással indul, a jelöltnek meg kell ismernie a mintafelismerés, a gépi tanulás és a filogenetika vizsgálati módszereit.
• Hozzon létre egy minősítő eljárást az ismert grafémaalakok leírására, hasonlósági és esetleges rokonsági kapcsolataik felderítésére.
• Fejlesszen ki egy optimumkeresésen alapuló graféma azonosítási algoritmust, amely a felirat egyes jeleihez hozzárendeli a legvalószínűbb megfelelő grafémaalakokat.
• Igazolja a kidolgozott eljárás matematikai megalapozottságát.

további elvárások: 
 Angol nyelvű műszaki szakirodalom nehézség nélküli olvasása.
 Tudományos kutatás iránti elkötelezettség.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )