Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mezei Gergely
Dinamikus metamodellezés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Mezei Gergely
helyszín (magyar oldal): Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
helyszín rövidítés: AUT


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi évtizedekben a modellezés a szoftverfejlesztési folyamatok szerves részévé vált. A modellek már ma is sokat segítenek a komplex rendszerek komponenseinek, összefüggéseinek ábrázolásában, tervezésében, de ennél többre is képesek lennének. Ha a specifikáció lépésenkénti finomítását a fejlesztési folyamat során könnyen és folyamatosan tudnánk elvégezni a modellek dinamikus módosításával, akkor a modellalapú fejlesztés felhasználhatósága ugrásszerűen megnőne. Ehhez azonban a jelenlegi megoldások nem elegendőek rugalmasak.
Dr Mezei Gergely a területen több éve aktív kutatócsoportot vezet, amely létrehozta a Dynamic Multi-Layer Algebra (DMLA) megközelítést. A DMLA egy elméleti módszertan, amihez egy komplex gyakorlati alkalmazáscsomag is készül lehetővé téve az új platform szolgáltatásainak egyszerű használatát, megtartva a precíz, formális elméleti háttér előnyeit. A megközelítés többszintű, a változó igények szerint dinamikusan módosítható, de mindvégig validált modellezési platformot biztosít, ami képes az ipari kihívásoknak is megfelelni. A kezdeti, elméleti koncepciók kidolgozása és első, proof-of-concept megvalósítása az elmúlt években megtörtént. Előállt egy önmaga validálására képes többszintű, rugalmas és formális keretrendszer. A megoldás több szempontból új eljárásokat alkalmaz így lehetővé vált többek közt az adat és az operációs logika egységes keretrendszerben történő megadás és a teljesen újrakonfigurálható validációs logika. A jelenlegi megoldás ugyanakkor jelenleg még számtalan szempontból prototípus jellegű, számos területen látszanak a korlátai és a közvetlen gyakorlati felhasználást sem teszi lehetővé.
A pályázatra jelentkező hallgató a kutatócsoport munkájába becsatlakozva megismeri a DMLA már elkészült részeit, azok korlátait, majd a témavezető útmutatása mentén részt vesz a koncepció pontosításában és az ipari fejlesztésében való felkészítésében mind elméleti, mint gyakorlati feladatokat megoldva. A feladatok többek közt kiterjednek a többszintű metamodellezéshez illeszkedő vizuális ábrázolás létrehozására, a gyakorlatban felmerülő kihívások esetén alkalmazható tervezési minták kidolgozására, a hatékony validáció végrehajtásának vizsgálatára, valamint általánosságban a koncepció jelenlegi tapasztalatai alapján a továbbfejlesztési lépések megfogalmazására.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )