Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ekler Péter
Azonosítási megoldások kidolgozása gépi látás és mesterséges intelligencia eszközökkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Ekler Péter
helyszín (magyar oldal): Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
helyszín rövidítés: AUT


A kutatási téma leírása:

Informatikai megoldásokban egyre fontosabb szerepet kap az azonosítás kérdésköre. Egy személynek magát mind a valós, mind a virtuális világban bizonyos helyzetekben igazolnia kell magát, melyet elsősorban valamely hivatalos szerv által kiállított igazolvány segítségével tudja megtenni. Ezeknek a szerepe az Internet egyre szélesedő területeivel szintén nőtt. Elsősorban a banki, szerencsejáték, biztosítási, vagy az állam által törvényileg szabályozott területeken működő szervezetek megkövetelik minden regisztrációkor az azonosítást, ezzel kiszűrve a nem létező személynek kiadó, illetve a más adataival visszaélő eseteket.
A személyazonossághoz köthető igazolványok ellenőrzését sokáig emberi erőforrásból oldották meg. Ez kisebb rendszerek esetén kivitelezhető, a felhasználók növekedésével azonban nehezen és költségesen tud csak lépést tartani.
Az elmúlt évek hatalmas technológia fejlődései elérhetővé tették, hogy a nagy számítási komplexitásnak minősülő karakter- és képfelismerést szoftveres megoldások is el tudják végezni elfogadható időn belül.
Ezek mellett lehetőségünk van más adatforrások használatára is, mint például a kamera által látható vizuális adatok, mellyel az azonosítás pontosságát tovább lehet növelni.
A kutatás célja a gépi látási és mesterséges intelligencia eszközök megismerése, további algoritmusok kidolgozása és felhasználás azonosítási és azonosság vizsgálati feladatok során.

Ezen kutatási témán belül a képzés keretében megcélzott tématerületek az alábbiak:
● Azonosságot igazoló módszerek keresése, összehasonlítása
● Azonosításra képes algoritmusok kidolgozása gépi látás és mesterséges intelligencia eszközökkel

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )