Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Blázovics László
Kooperatív rendszerek viselkedésének vizsgálata és modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Blázovics László
helyszín (magyar oldal): Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
helyszín rövidítés: AUT


A kutatási téma leírása:

A mesterséges intelligenciával rendelkező autonóm egyedek (pl. robotok) csoportjának elosztott irányítása több szempontból is érdekes kutatási területet képvisel, így számos kutatás foglakozik ennek tanulmányozásával, reprodukálásával.
Ezekből a kutatásokból származó elméleti eredmények leginkább a természetben előforduló - szükségszerűen teljesen elosztott, kooperatív - rajokat veszik alapul, mint például a hangya kolóniák vagy a madár rajok. Amellett, hogy számos kutatás foglakozik ezeknek a rendszereknek megértésével, megjelent egy másik irány, amelynél az ilyen rendszerek reprodukálása jelenti a fő célt.
Azáltal, hogy az elméleti eredmények tényleges, gyakorlati alkalmazásokban is implementálhatóvá váltak, megjelent az igény a robusztus megoldások iránt. Annak érdekében, hogy a generált viselkedés hibatűrő legyen, a minél egyszerűbb viselkedési-szabályrendszert használó mesterséges rajok váltak dominánssá.
Ugyanakkor, az ilyen egyszerű felépítésű rajokban, a nem körültekintő modellezésnek köszönhetően, előállhatnak olyan helyzetek, melyeket az egyedek nem képesek az adott korlátozások mellett megoldani. Ebben az esetben a szabályrendszert úgy kell módosítani, hogy a rendszer robusztussága lehetőleg ne változzon.
A kutatás célja, olyan viselkedésminták kidolgozása és vizsgálata, amelyek segítségével egy csoport önálló döntéseket hozó egyed képes teljesen elosztott, robusztus kollektívaként működni, létrehozva egy valódi mesterséges rajt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )