Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyar Zoltán
Középületek energiafelhasználásának modellezése épületenergetikai szimuláció felhasználásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építészmérnöki tudományok
Csonka Pál Doktori Iskola

témavezető: Magyar Zoltán
helyszín (magyar oldal): Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

Az energiafelhasználás jelentős részét a középületek teszik ki. Az középületek energetikai vizsgálata, auditálása közismert, de ezek a vizsgálatok többnyire default értékekkel, szokásos tapasztalati adatok felvételével számolnak. Az energiafelhasználást befolyásolják az üzemviteli és komfort paraméterek is, melyeknek ismerete pontosítja a számításokat, új összefüggéseket tár fel és összességében hozzájárul a középületek energiafelhasználásának csökkenéséhez.
A kutatás során a középületek energiafelhasználásának elemzése és modellezése, majd az épületenergetikai szimulációba és a BIM rendszerbe történő integrálása a cél. Az épületinformációs modellezés jelenleg nem tartalmazza az épületenergetikai szimulációt. Ezek összekapcsolása, kapcsolatainak feltárása pontosabb összefüggések felírására nyújt lehetőséget.
A doktori kutatás megvizsgálja a középületekben kialakuló komfort és az épület energiafelhasználása közötti összefüggéseket is. Egyszerűbb kapcsolatokkal jelenleg is rendelkezünk, de az épületenergetikai szimuláció segítségével pontosabb összefüggésrendszer és kapcsolati struktúra írható le.
A kutatás eredményeként új összefüggések, számítási módszerek születnek, és ezek hozzájárulhatnak a középületek energiafelhasználásának a csökkenéséhez.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )