Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Takó Miklós
Bioaktív természetes vegyületek feldúsítása és hatásának tesztelése élelmiszer alapanyagokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Takó Miklós
társ-témavezető: Kerekes Erika
helyszín (magyar oldal): SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A fonalasgombák az emberi szervezetre jótékony hatású (pl. gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatás) bioaktív vegyületek felszabadításában és termelésében is jelentősek. Béta-glükozidáz enzimeik segítségével például glikozidos fenolokban gazdag növényi maradványokból a szervezet számára könnyen felvehető, nagy antioxidáns aktivitású szabad fenolok állíthatók elő, amelyek természetes eredetű kiegészítőként élelmiszerekhez adhatók. Egyes képviselőik (pl. Mortierella gombák) pedig többszörösen telítetlen zsírsavtermelésükről ismeretesek, melyek ígéretes biofilmképzést és sejt-sejt kommunikációt (quorum sensing) befolyásoló hatással rendelkezhetnek. A kutatási program célja antioxidatív fenolok glikozidokból történő felszabadításához szükséges biológiai-enzimológiai feltételek vizsgálata nagy antioxidatív kapacitással rendelkező növényi maradványokon, ezzel együtt új gombatörzsek/enzimek azonosítása, melyek sikerrel alkalmazhatók természetes eredetű, egészségvédő élelmiszer-adalékanyagok előállítására. A kutatás során részletesen vizsgáljuk antioxidatív kivonatok, enzimek és egyéb bioaktív vegyületek quorum sensing folyamatra és mikrobiális biofilmek képzésére gyakorolt hatását is. A kutatás extrakciós módszerek és analitikai HPLC protokollok kidolgozására és antimikrobiális hatás vizsgálatokra is kiterjed.
A kutatócsoport főbb publikációja a témában:
1. Zambrano C, Kerekes EB, Kotogán A, Papp T, Vágvölgyi C, Krisch J, Takó M: Antimicrobial activity of grape, apple and pitahaya residue extracts after carbohydrase treatment against food-related bacteria. LWT-Food Science and Technology 100: pp. 416-425. (2019)
2. Zambrano C, Kotogán A, Bencsik O, Papp T, Vágvölgyi Cs, Mondal KC, Krisch J, Takó M: Mobilization of phenolic antioxidants from grape, apple and pitahaya residues via solid state fungal fermentation and carbohydrase treatment. LWT-Food Science and Technology 89: pp. 457-465. (2018)
3. Kerekes EB, Deák É, Takó M, Tserennadmid R, Petkovits T, Vágvölgyi Cs, Krisch J: Anti-biofilm forming and anti-quorum sensing activity of selected essential oils and their main components on food-related micro-organisms. Journal of Applied Microbiology 115:(4) pp. 933-942. (2013)

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
MSc fokozat (pl. biológia, biomérnök, élelmiszermérnök)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-08-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )