A jövő generáció egyik legfontosabb kihívása, hogy a gyorsan növekvő népességet a változó éghajlati viszonyok között is elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszerekkel lássák el. Megnövekedik az igény a friss, helyben termelt egész éveben hozzáférhető, állandó és jó minőségű termékek iránt. Ennek megvalósításához egyre szélesebb körben használnak különböző növénynevelő (zárt üvegházak, a vertikális kertészkedés) rendszereket. A LED-ek egy innovatív mesterséges világítási forrást jelentenek a növények számára, úgy kiegészítő, mint kizárólagos forrásként. Magas fényintenzitásuk, változtatható spektrális összetételük és optimális energiagfelhasználásuk alkalmassá teszi őket, a növekedés és a metabolikus folyamatok irányított befolyásolására, a termés minőségének és mennyiségének javítása érdekében.
A kutatásaink során vizsgáljuk a fény spektrális összetételének (távoli vörös, vörös, kék és UV sugárzás) és intenzitásának a növények fejlődésére és különböző metabolikus folyamataira gyakorolt hatását. Vizsgáljuk többek között a fotosziknetikus folyamatok, pigmentösszetétel módosulásait, a fehérje és szénhidrát anyagcsere változásiat, az másodlagos anyagcseretermékek (fenolok, polifenolok) és antioxidánsok (glutationok , C vitamin és tokoferol) mennyiségének fényindukált változásait.
Célunk feltárni, a LED-eknek a növények elsődleges és másodlagos anyagcseréjére gyakorolt hatását, valamint, hogy a növények különböző fejlődési fázisaiban mely fényviszonyok biztosítják a legoptimálisabb eredményet a növény számára. Vizsgáljuk továbbá, hogy hogyan befolyásolható az ízanyagok kialakulása a spektrális összetétel megváltoztaásával.
Minedezen vizsgálatok hozzájárulhatnak a LED-es világítási technológiák hatékony felhasználásához a növénytermesztésben a fény mennyiségének és összetételének fejlődési fázittól függő dinamikus változásával irányított növényi reakciókkal javítsuk a termés mennyiségét és minőségét.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1