Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lichtmann Tamás
Messianizmus és modernitás a 19-20. század fordulóján

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
hittudományok
Zsidó Vallástudományi Doktori Iskola

témavezető: Lichtmann Tamás
helyszín (magyar oldal): Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem
helyszín rövidítés: ORZSE


A kutatási téma leírása:

A 18. századi felvilágosodás új korszakot nyitott az évszázadokon át gettóba zárt zsidóság számára. A hászkálá erősítette az emancipációs törekvéseket, melyek a 19. század elején már az asszimiláció különböző, egyre teljesebbé váló formáiban jelentek meg. A zsidóság – megőrizve hagyományainak egy részét, vagy teljes mértékben kilépve múltjából – egyre távolodott a vallásosságtól, és a világi kultúrában, a művészetekben, a gazdaságban, a tudományban és a társadalmi polgárosodásban keresett új identitás-formákat magának. A vallástól eltávolodó szekularizált zsidóság a 19. század végén megteremtette a modernitással ötvözött messianizmus komplex világképét. A messiási hit evilági megváltó tervekben, filozófiai és politikai programokban manifesztálódott, forradalmakat vizionált és újjá kívánta formálni a világot. Ennek a megváltó hevületnek a századfordulón a művészek – költők, írók, zenészek, festők - voltak az élharcosai: expresszionisták és avantgárd formabontók, polgárpukkasztó dadaisták, apokaliptikus víziót álmodó szürrealisták, absztrakciókba menekülők és a forrongó világ káoszától kétségbeeső önmarcangoló, öngyűlölő pesszimisták. Közöttük számosan voltak zsidók, zsidó származású asszimilánsok és szekularizált ateisták.

A PhD-képzés során a fenti jelenség vizsgálható elméleti szinten, a művészetek egyikében vagy egyetlen alkotó életművében.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): fakultatív
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2019-07-29

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )