témavezető: Halas Veronika
társ-témavezető: Tossenberger János
helyszín (magyar oldal): Agrár-és Környezettudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék helyszín rövidítés: AKKAT
A kutatási téma leírása:
Az állati eredetű élelmiszerek előállítása során cél a termelés maximalizálása, a genetikai potenciál kihasználása, melyet csak az állatok igényeinek pontos kielégítésével tudunk hatékonyan és fenntartható módon megvalósítani. Az egyes genotípusok közötti és a genotípuson belüli egyedi variancia okozta különbségek genetikai hátterének vizsgálata ma egyre inkább a tudományos érdeklődés középpontjába került. A kutatás során azt kívánjuk vizsgálni, hogy milyen mértékben határozza meg az egyes növekedésért, takarmányértékesítésért valamint a húsminőségért felelős gének variabilitását és működését a genotípus és a takarmányozás valamint ezek interakciója. A tervezett vizsgálatok során 3 különböző növekedési dinamikájú genotípust és két takarmányozási stratégiát használunk, amelyek a végtermék (hús) minőségét, annak elsősorban fehérje/zsír arányát befolyásolják. A vizsgálatok kezdetén és végén szövetmintát veszünk génexpressziós vizsgálatokhoz, valamint mérjük az állatok növekedési mutatóit és a vágóhídi minősítés valamint a húsminőség egyes értékmérőit.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1