Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hegyi Péter
Az akut és krónikus pancreatitis kezdeti szakaszának vizsgálata: a betegágytól a laboratóriumi vizsgálatokig

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hegyi Péter
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Transzlációs Medicina Intézet A
helyszín rövidítés: TMI


A kutatási téma leírása:

Az akut (AP) és krónikus (KP) hasnyálmirigy gyulladás továbbra is kihívást jelent mind a klinikusok mind pedig a kutatók számára. A súlyos AP mortalitása a mai napig elfogadhatatlanul magas (30-40%), míg a KP komoly rizikója a hasnyálmirigy rák kialakulásának, melynek mortalitása az egyik legrosszabb a ráktípusok között. Az elkeserítő klinikai adatok tükrében még kevésbé elfogadható, hogy a betegségek kialakulásának kezdetéről és kifejlődéséről ismereteink hiányossak. Munkacsoportunk kimutatta, hogy mind az AP mind pedig a KP korai fázisában a CFTR klorid csatorna gátlása fontos szerepet játszik (Gastroenterology 2011, Gastroenterology 2015-ez utóbbival a Nature Rewievs kiemelt cikként foglalkozott). Mindemellett, irodalmi adatok utalnak arra, hogy a KP és rekurráló AP kezdeti szakaszában a cisztás fibrózishoz hasonló protein gél ill. nyákdugó jelenik meg. Ezen két mechanizmus kapcsolatának megértése döntő fontosságú a fent említett betegségek megértéséhez.
Jelen témakiírásunkban célul tűztük ki, hogy megfigyeljük a nyákszekréció változását pancreas betegekben, majd ezután magas szintű orvosbiológiai kutatási módszerek segítségével (sejtes kísérletektől a gén módosított egér modell kialakításáig) választ találjunk kérdéseinkre. A projekt a klinikum és alapkutatás közötti transzlációt kívánja megteremteni a legmodernebb technológiát használva eszközként. Ezáltal ez a projekt magában hordozza a lehetőségét egy új famakológiai célpontnak és annak, hogy csökkentsük az akut és krónikus pancreatitis morbiditását és mortalitását

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2019-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )