Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Abrankó László
Növényvédő-szermaradékok metabolomikai vizsgálata feldolgozott élelmiszerekben, valamint toxikokinetikája a humán emésztőrendszeri modellben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Marczika Andrásné Sörös Csilla
társ-témavezető: Abrankó László
helyszín (magyar oldal): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi Út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban egyre növekszik a növényvédő szer felhasználás mértéke, melynek célja főként a termésmennyiség növelése. A peszticidek használata azonban veszélyforrást jelenthet mind a környezetre, mind az egészségre nézve. Éppen ezért a forgalomba hozható hatóanyagok szigorú ellenőrzés alá esnek. Egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül az alkalmazott hatóanyagok kijuttatást követő transzformációinak kutatása ezek feltérképezése, átfogó vizsgálata. Jelen kutatásban erre a terültre kívánunk összpontosítani. A kutatásunk során, a hatóanyagok és átalakulási termékeinek nyomon követésére, azonosítására első sorban folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás módszereket kívánunk alkalmazni. A hatóanyagok átalakulási folyamatait a hatóanyag teljes „életciklusa” során vizsgálni kívánjuk. Ezeket a folyamatokat vizsgáljuk a kijuttatást, majd a betakarítást követően a tárolás során, továbbá a táplálkozás során az emberi szervezetben. Ez utóbbihoz in vitro, szimulált gasztrointesztinális modellrendszerben végzünk vizsgálatokat, valamint választ keresünk arra a kérdésre, hogy egyes tápanyagok anyagok vajon befolyásolják-e és miképpen ezeket a transzformációs folyamatokat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )