Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Állati eredetű melléktermékek feldolgozástechnológiáinak kidolgozása táplálkozásélettani céllal.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Pásztorné Huszár Klára
helyszín (magyar oldal): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A javasolt doktori téma több szempontból is nagyon aktuális és releváns. A vágás során keletkező vér valamint az állati eredetű alapanyagok feldolgozása során keletkező melléktermékek (pl. savó, író) táplálkozás-élettanilag értékes komponenseket tartalmaznak (pl. fehérje, vas). Ezek hasznosítása a környezetterhelés csökkentése ill. a megsemmisítés költségének kiküszöbölése szempontjából is fontos. A melléktermékek emberi fogyasztási célra történő, biztonságos felhasználása, ezek – akár funkcionális - élelmiszerekben történő felhasználása speciális táplálkozási igényű emberek, mint pl. vashiányban szenvedők, várandósok, időskorúak, testépítők, sportolók stb. számára is szolgálhat, de ugyanakkor alkalmasak a mindennapi egészséges étrendbe való beépítésre is.
A doktori munka célja előnyös táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek fejlesztése állati eredetű melléktermékek felhasználásával valamint a termékek táplálkozás-élettani, érzékszervi, illetve technológiai szempontból meghatározó jellemzőinek vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-02-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )