A huminsavak a környezeti rendszerek legelterjedtebb redox aktív szerves molekulái, fontos szerepet játszanak a biogeokémiai folyamatokban, valamint a környezet szennyezéseinek átalakulásában. Élettani szempontból az antioxidáns tulajdonságaik lényegesek, ugyanakkor ezek vizsgálata tudományosan nem megalapozott. Az antioxidáns hatás mértékét tekintve különösen problémás, hogy a huminsavak kémiailag rosszul definiáltak, hasonlóan viselkedő molekulák keverékei, nincs egységesen elfogadott eljárás a kinyerésükre, tisztításukra, frakcionálásukra.
A doktori kutatások célja a téma irodalmi hátterének kritikai feltárása, az alkalmazott eljárások módszerek áttekintése; a huminsavak kinyerése, tisztítása és frakcionálása, modell huminsavak szintézise; a természetes és szintetikus huminsavak általános jellemzése (elemi összetétel, molekulaméret eloszlás, funkciós csoportok, stb.), antioxidáns tulajdonságaik vizsgálata (XRF, ESR, redox potenciál, pH-Eh függvények, stb.). A várható eredmények közelebb visznek a huminsavak komplex viselkedésének értelmezéséhez, elősegítik hasznosíthatóságuk bővülését pl. táplálék kiegészítő készítményekben, kozmetikumokban.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1