Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Márki Edit
Hulladék- és energiagazdálkodási lehetőségek a szesziparban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Márki Edit
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Magyarországon a környezeti terhek egyik jelentős forrása az évente keletkező húsz-negyvenmillió tonna hulladék, amelynek egy része az élelmiszeripar elkerülhetetlen mellékterméke, következésképp mennyisége a pazarlás visszafogásával, a termelés korszerűsítésével csak korlátozott mértékben csökkenthető. “Fontos cél, hogy a hulladékgazdálkodás nyersanyag-gazdálkodássá váljon.”
A téma keretében célunk a pálinka-, a bor és a sör kisüzemi előállítása során keletkező hulladékok csökkentési és hasznosítási lehetőségeinek vizsgálata, a biológiailag értékes eljárásokat előnyben részesítve. A szennyvízkezelés és így az ivóvíz-felhasználás csökkentése az ipari üzemek versenyképessége miatt is fontos. A fenntartható szeszipari termelés megköveteli az energiával (hő, villamos) való gazdálkodást is.
A téma keretében feltérképezzük a hazai helyzetet a kis- és középüzemekben, megvizsgáljuk a hulladék keletkezésének indokoltságát, a lehetséges technológiákat a csökkentés és az újra használat elősegítésére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )