Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lipid-szénhidrát kölcsönhatások tanulmányozása modell-és reális rendszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Somogyi László
társ-témavezető: Badakné Kerti Katalin
helyszín (magyar oldal): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A téma keretében zsiradékok és cukrok rendszereinek állománykialakító hatását kell elemezni. A kutatómunka kiterjed arra is, hogy a legjelentősebb állományjellemzők tekintetében a két makronutriens milyen kölcsönhatást gyakorol egymásra. A vizsgálatokat modellrendszeren, majd reális élelmiszerekben (elsősorban édesipari termékekben ) szükséges elvégezni tekintettel arra, hogy az édesipari és sütőipari termékekben a zsiradékok nem önmagukban vannak csak jelen, hanem más alkotókkal együtt, jellemzően egyszerű vagy összetett szénhidrátokkal. Ezen alkotót együttesen felelnek pl. a töltelékkrémek állományának kialakításáért, a termékek tárolás alatti változásaiért.

A kutatás során a WHO ajánlásainak figyelembevételével keressük a zsiradékcsökkentés és a cukorhelyettesítés lehetőségeit, az állományváltozás függvényében. A kutatás során a lipid-szénhidrát komplexek fizikai, termikus és reológiai jellemzőit vizsgáljuk, összetételük függvényében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-01-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )