Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hantos Zoltán
A légzőrendszer mechanikája élettani és kóros körülmények között

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hantos Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A kutatások célja az emfizéma és a légúti obstrukció kialakulásának és progressziójának állatkísérletes modellekben való tanulmányozása a légzésfunkció érzékeny, kis állatok (egér és patkány) mérésére kifejlesztett módszereivel: a tüdőtérfogatok pletizmográfiás meghatározásával, a légúti és szöveti mechanikai tulajdonságok kényszerített oszcillációs mérésével, a légutak kollapszushajlamának akusztikus vizsgálatával (reinflációs crackle hangok). A strukturális változások kimutatására a szokásos post-mortem technikák mellett - az előzetes vizsgálatok alapján - a szubpleurális alveolusok in vivo megjelenítésére képes ortogonális polarizációs spektrális képalkotást alkalmazzuk. Az elasztáz-kezelés okozta szöveti destrukció kialakulása mellett követni kívánjuk a légúti obstrukció mechanikai eredetű vagy gyulladásos folyamatok miatti bekövetkezését, valamint e kórfolyamatokban megelőző ill. terápiás hatást ígérő kezelések hatását.
A kísérleti protokollok között kiemelt figyelmet fordítunk az ismételt méréses vizsgálatokra, hogy a kórfolyamatok kialakulásának és a terápiás effektusok hatásának dinamikáját követhessük.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )