Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bilicki Vilmos
Modern terület specifikus szoftver architektúrák kutatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Bilicki Vilmos
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban az agilis fejlesztési módszertanok a kicsi, de teljes értékű előrelépések/kibocsájtások alapján tudnak sokkal hatékonyabbak lenni, mint a hagyományos nagy léptékű, ritka kibocsátású megközelítésmódok. Ezen követelményeket leginkább az ú.n. „Full stack”, a teljes vertikumot magába ölelő szoftver vermek segítségével lehet megvalósítani. A teljes vertikum általában web/mobil és háttér rendszer futtató környezeteket jelenti. Napjaink sikeres szoftverfejlesztési megközelítésmódjainak egy másik sikeresen alkalmazott paradigmája a KIS (Keep it simple). Itt a fejlesztők egyszerű, de robosztus szolgáltatásokra építve tudják megvalósítani a kívánt funkcionalitásokat. Nem jellemző az olyan nagytudású köztesréteg mint a JEE korszakában jellemző volt. Itt a fejlesztőknek ismernie kell a problémákat és neki kell a megvalósítást kiválasztania/létrehoznia (pl.: OAuth megvalósítás). Ezt támogatja a DevOps paradigma is mely megkívánja a szoftverfejlesztőktől, hogy ismerjék a leendő futtató környezetket és ezeket létre is tudják hozni. Az itt leírt trendek igen komoly háttértudást, felkészültséget várnak el a szoftverfejlesztőtől.

Amennyiben nem az általános szoftverfejlesztést mint olyat, hanem egy-egy területet tekintjük akkor jó eséllyel létre lehet hozni olyan eszköztárakat amelyek segítségével az igényelt fejlesztői tudásszint csökkenthető lehet, kisebb belépési küszöbbel is lehet valaki hatékony „Full-stack” fejlesztő. Egy klasszikus megközelítésmód a magasszintű specifikáció és a megvalósítás összekötésére a modell alapú fejlesztés. Ennek a megközelítésmódnak azonban nem igazán látunk praktikus megvalósítását a mai általános fejlesztő környezetekben. A termékvonal alapú fejlesztéssel ötvözve azonban már esély lehet mai CLI alapú kódgenerátorokat is ötvöző azokat jóval bővebb képességekkel bíró generátor hierarchiába szervezni.

A kutatás célja egy-egy kitüntetett területen (pl.: Telemedicina, Okos város) egyedi szoftver architektúrák s eszközkészletek kutatása és ezek kiértékelése a fejlesztői produktivitást mint mérőrudat használva.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )