Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Békési József
Ütemezési algoritmusok tervezése és vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Békési József
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A kombinatorikus optimalizálás egy olyan tudományterület, amely diszkrét matematikai és számítástudományi eszközök használatával keres optimális megoldást bizonyos problémákra. Az utóbbi évtizedekben gyorsan fejlődő szakterületről van szó, különösen azért, mert konkrét alkalmazási lehetőségekkel bír. A kutatók által tervezett modelleket sikeresen lehet alkalmazni olyan területeken mint a gazdaság, környezettudományok, tömegközlekedés, ipari termelés és sok más.

A vizsgált problémák jelentős része matematikai és algoritmikus szempontból nehéznek számít, ami azt jelenti, hogy eddig nem ismert nagyobb méretű feladatokat is hatékonyan megoldani képes algoritmus. Gyakran nagyon valószínűtlennek tartják, hogy egyáltalán létezik ilyen. A kutatások emiatt olyan optimalizálási algoritmusok fejlesztésére fókuszálnak, amelyek hatékonyan működnek konkrét gyakorlati feladatokon, annak ellenére is, hogy a legrosszabb-esetben a működésük még a mai korszerű számítógépeken is nagyon hosszú időt vehet igénybe. Egy optimális megoldás megtalálásának elvi nehézségét szem előtt tartva célszerű kutatási irány olyan közeltő eljárások kidolgozása, amelyek jó megoldásokat szolgáltatnak elfogadható időn belül. Elméleti szempontból azokat az algoritmusokat tekintjük megfelelőnek, amelyeknek előzetesen meg tudjuk adni a hatékonysági garanciáit. Például egy optimalizálási feladatnál szeretnénk tudni, hogy a közeltő algoritmus által megadott érték milyen viszonyban van az optimális értékkel.

A kutatási téma fő célkitűzése új online illetve más közelítő, vagy pontos algoritmusok kifejlesztése különböző speciális ütemezési problémákra. Online algoritmusokról akkor beszélünk ha az algoritmus részenként kapja meg az adatokat és mindig a már meglevő információk alapján kell döntéseket hoznia a további részekre vonatkozó információk nélkül. Ezeket az algoritmusokat a versenyképességi elemzés alapján szokás elemezni, amely az online algoritmus által kapott megoldás költségének és az optimális megoldásának költségének a hányadosára ad egy legrosszabb eset korlátot.

Választható elméleti kutatás, vagy inkább alkalmazott jellegű, ami konkrét gyakorlati problémákhoz kapcsolódik, például a közlekedés területéről.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )