Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Páldy Anna
Környezeti expozíciók (külső-, belső téri levegő, extrém hőmérséklet) egészségkárosító hatásának becslése epidemiológiai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Páldy Anna
helyszín (magyar oldal): rszágos Környezetegészségügyi Intézet
helyszín rövidítés: OKI


A kutatási téma leírása:

A szálló por egészségkárosító hatásával kapcsolatban egyre több eredményt közölnek a nemzetközi irodalomban. A kis szemcseméretű részecskék a tüdőszövetben gyulladásos reakciót váltanak ki, oxidatív stressz alakul ki, fellángolnak a krónikus aspecifikus légzőszervi betegségek, csökkent tüdőfunkció.Fokozódik a vér alvadékonysága, perifériás thrombozis keletkezhet, emellett szisztémás gyulladásos és oxidatív stressz tünetek is kialakulnak. Ismert, hogy a szennyezettebb levegőjű napokon szignifikánsan emelkedik a cardiovasculáris és légúti betegségek miatti halálozás. Hazánk is részt vett hasonló vizsgálatokban a ’90-es évek végén, időszerű a vizsgálatok megismétlése, annak értékelése, hogy az elmúlt 15 év megváltozott környezeti expozíciójának hatása kimutatható-e a lakosság egészségi állapotának alakulásában. A szálló por és troposzférikus ózon hatása mellett a biológiai légszennyezők, pollenek és gombaspórák hatásának vizsgálata is fontos feladat, mivel ezek a tényezők jelentősen befolyásolják az allergiás betegségek kialakulását, illetve a pollenszezon idején a tünetek megjelenését. Fontos, hogy hazai vizsgálatokkal is alátámasszuk a tüneteket kiváltó expozíciók küszöbértékét például a betegnaplók és a napi pollenkoncentrációk összevetésével a hazai pollenmonitorozó hálózat adatai alapján.
A belső téri kémiai és biológiai légszennyezők is hozzájárulnak a légúti és allergiás kórképek kialakulásához. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet irányításával folyó rendszeres keresztmetszeti vizsgálatok adatainak feldolgozása révén a kockázatok beazonosíthatók.
Az extrém hőmérsékletek, hő- és hideghullámok hatásait is tanulmányozták hazai és nemzetközi munkacsoportok. Ennek ellenére számos kérdés vár további tisztázásra (pl. eltérő időszakokban jelentkező hőhullámok hatása, a hatások vizsgálata érzékeny csoportok szerint, stb.)

A kutatás célja:

A felsorolt környezeti expozíciós tényezők egészségkárosító hatásainak vizsgálata epidemiológiai módszerekkel meglévő adatbázisokból származó, illetve epidemiológiai vizsgálatokban gyűjtött és mért adatok, továbbá származtatott indikátorok alapján.
A vizsgálatok kiterjednek a korábban bevezetett intézkedések hatásának elemzésére is, továbbá elemzik az összefüggéseket területi bontásban, kockázati csoportok szerint.

Alkalmazandó módszerek:

Idősor analízis statisztikai módszer a légszennyezők, meteorológiai paraméterek és az egészségi végpontok kapcsolatának vizsgálatára. További leíró és analítikus epidemiológiai módszerek alkalmazása a magyarázó és módosító tényezők ( szociális helyzet, stb) hatásának értékelésére.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )