Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Onkogén és angiogén jelátvitel daganatok progressziójában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Hegedűs Balázs
helyszín (magyar oldal): Semmelweis egyetem, II. Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt évtizedben célzott molekuláris terápiás eljárások jelentek meg a daganatos betegségek gyógyításában. A célzott terápiák hatékonysága azonban nagymértékben függ a betegség hátterében álló molekuláris elváltozásoktól. Ennek megfelelően szükség van a tumorokat alkotó különböző sejtpopulációkban zajló jelátviteli folyamatok mind teljesebb megértésére. Egyrészt így azonosíthatóak azok a daganatos és normál sejtek, amelyek érzékenyek a terápiára, illetve azok a sejtpopulációk, amelyek a terápiával szembeni rezisztencia kialakulásához vagy a daganat progressziójához, például érképződés vagy áttétek kialakulásához vezetnek. Klinikai szempontból pedig az egyik legfontosabb kihívás, hogy az onkogén mutációk meghatározásával, vagy további más biomarkerek segítségével meghatározzuk, mely betegek érzékenyek vagy éppen rezisztensek egy adott kezeléssel szemben.
Ebben a kutatási programban a daganatok kialakulásában és progressziójában kulcsfontosságú onkogén és angiogén receptorok kifejeződését és aktivációját, valamint ezek biológiai és klinikai hatását vizsgáljuk. Ezek között szerepel számos tirozin-kináz receptor, mint például az EGF, az FGF, a PDGF vagy a VEGF receptorai. Vizsgálataink során melanoma valamint a vastagbél és a központi idegrendszer rosszindulatú daganataiban kívánjuk mind a receptorok mind az onkogén RAS és BRAF mutációk jelátviteli hálózatát vizsgálni egyrészt szövetmintákon, másrészt a daganatokból izolált sejtvonalakon és sejttenyészeteken. Kísérleteinket az elmúlt néhány évben felismert, az őssejtekhez hasonló nagy daganatképző képességgel rendelkező sejtekre is kiterjesztjük. Ezeket a vizsgálatokat a daganatos sejtek szérummentes háromdimenziós multicelluláris szferoid-tenyészeteinek tanulmányozásával lehet elvégezni. Eme molekuláris eredményekre alapozva a klinikai gyakorlatban elérhető, az onkogén és angiogén jelátvitel célzott gátlására képes hatóanyagokat valamint ezek kombinációit kívánjuk tesztelni in vitro és humán daganatsejtek állatkísérletes modelljeiben.
A kutatási téma keretében kialakított in vitro és in vivo preklinikai modell pedig megfelelő kísérleti rendszer további célzott terápiás eljárások kifejlesztésére vagy vizsgálatára. A leggyakoribb onkogén (és angiogén) jelátviteli szignálok szerepének a tisztázása a daganatot alkotó különböző sejtpopulációkban, különös tekintettel az őssejtekhez hasonló alpopulációkra, pedig egy alapvető lépés a daganatok hatékony kezelése felé.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )