Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Keller Éva
Kábítószer okozta halálozás. Az opiát és dopaminerg rendszerek a középagyban a substantia nigra és ventral tegmantal area területén human heroin élvezőkben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Keller Éva
helyszín (magyar oldal): SE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kábítószer használat növekedésével, főleg az intravénás heroin használat gyakoribbá válásával, megjelentek ennek a viselkedésmódnak a konzekvenciái a fiatal magyar populációban is. A kábítószer-használat egyik legsúlyosabb következménye a halálos kimenetelű túladagolás. Egyes fertőző betegségeknek (HIV, májgyulladások) a gyakoriságának a növekedése a kábítószer használat másik jól ismert hatása az i.v. drogfogyasztásnak, mely hosszú távon megrövidítheti az érintett személy élethosszúságát. Meghatározzuk a kábítószer használat trendjeit és struktúráját a demográfiai és toxikológiai adatok figyelembevételével. Az elhaltak részletes pathomorfológiai vizsgálata történik. Meghatározzuk a kábítószer-használókra jellemző fertőző betegségek prevalenciáját a vizsgált populációban.

A heroin használat neurobiológiája és a heroin függőséghez kapcsolódó események, mint a hozzászokás, tolerancia, elvonás, sóvárgás és visszaesés mechanizmusai még mind ismeretlenek számunkra. Vizsgálataink tárgyát képezi a heroin használattal összefüggő opioid és dopaminerg rendszerek tanulmányozása, az agonális állapot befolyása az agy pH-ban bekövetkező változásokra, s ezek hatása a dopaminerg és opioid markerek expressziójára. Részletesen vizsgáljuk a limbikus rendszerhez és jutalmazáshoz kapcsolódó dopamin rendszert. Vizsgáljuk továbbá a genetikai faktorok hatását a heroin használat neurobiológiájára.
Vizsgálómódszerek: Hisztológia, In situ hibridizációs hisztokémia(ISHH) és [35S]GTPS autoradiográfia, radioimmunoassay.

A vizsgálatok kooperációban történnek Yasmin L. Hurd Professzorral ( Departments of Psychiatry and Pharmacology & Systems Therapeutics Mount Sinai School of Medicine).

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )